HOTEL M

Een wonder der natuur kon hij ze moeilijk noemen – daarvoor waren ze net iets te veel van plastic – maar een wonder, dat waren ze alleszins, de oranje gelnagels van Hilde Crevits. Of ze ook in het geel bestonden, wilde Ben Weyts aan de overkant van de tafel weten. ‘Oh ja’, kirde Crevits vrolijk als een schoolmeisje dat haar nieuwste ballerina’s showt. ‘Je hebt ze in het rood, groen, blauw, geel, desnoods.’ Weyts was in de wolken. ‘Misschien een idee voor Homans’, mompelde hij. Zijn ogen blonken. Oh ja, hij zou de vrouwtjes van N-VA eens wat stijladvies bijbrengen. Hij mocht dan nog steeds geen voorzitter zijn, als het op mode aankwam, was hij de onbetwistbare nummer één. De Jani van de N-VA, quoi.

‘Ahum’, kwam Marcel Vanthilt tussenbeide. De beide politici waren uiteindelijk nog steeds te gast in zijn nieuwe zomerprogramma, Hotel M, dat op zich niet zo veel verschilt van het oude zomerprogramma, Vanthilt on Tour / Villa Vanthilt. Alleen is het gesprek met de centrale gasten niet langer een gewoon interview – wie wil er nog gewoon in een landsdeel dat roept om verandering? – maar ook een beetje een quiz. Een genie dat dat bedacht heeft. Nu, die quiz is ook geen Canvascrack. Het is een luchtig quizje, van het soort dat men op schoolreünies al eens boven placht te halen om het ijs te breken. Dieper dan de gelnagels van Crevits ging het alvast niet.

Zomertijd tikt nu eenmaal altijd wat trager. Er mag met een boulet in de hand al eens overvloedig geleuterd worden over totaal triviale bijzaken. Het verborgen talent van Olga uit The Sky Is the Limit, bijvoorbeeld. Je zou het niet onmiddellijk verwachten als je haar zo blinkend en met boenwas opgepoetst ziet zitten, maar diep in het hart van Olga schuilt een stiekeme schilderes. ‘Het brengt me roest‘, zuchtte ze. Vanthilt viel bijna in zwijm bij zo veel exotische keelklanken uit het koude Oosten. Minutenlang – in tv-tijd zijn dat uren – kreeg Olga de ruimte om het over het schilderij te hebben dat ze geschilderd had met een specifiek doel voor ogen, meer bepaald een goed doel. In Togo. Want in Togo, daarvan brak haar hart, gaat het niet goed met de mensen. ‘In heel Afrika’, wist Vanthilt er niet gehinderd door grondige kennis van zaken aan toe te voegen.

Olga is trouwens een van de vijf vriendinnen van het programma die iedere week een bewegende selfie mogen maken van een spontane actie die ze zo maar zonder enige gêne ondernemen. Deze eerste keer was ze op het speelgoed van haar man Harry gekropen en had er kriskras mee over het gazon gedenderd. ‘Mijn tractor’, hoorde je buiten beeld een wanhopige Harry roepen. Een andere selfie kwam de volgende dag van Frieda Van Wijck, met een zin voor zelfrelativering die weinig mensen met neiging tot selfies gegeven is, spoot ze haar haren met een spuitbus uit de carnavalswinkel grijs. Het is het type spontane actie dat ik wel kan toejuichen. Heel even snoof ik een geur van verandering, en voelde ik dat het geen zomer als alle andere zou worden. Toen schakelde men weer over naar Roeselare, en vernam ik dat het posten van foto’s van konten van hamsters de nieuwste hype is in Japan. Hamuketsu! Benieuwd hoe Weyts dat binnen zijn partij zal vertalen. Nog voor hij officieel begonnen is, is dit alvast een zomer om nooit te vergeten.

**, Zondag tot donderdag, één

DOOR TINE HENS

HOTEL M VERSCHILT OP ZICH NIET ZO VEEL VAN VANTHILT ON TOUR. ALLEEN IS HET GESPREK MET DE CENTRALE GASTEN NIET LANGER EEN GEWOON INTERVIEW MAAR OOK EEN BEETJE EEN QUIZ. EEN GENIE DAT DAT BEDACHT HEEFT.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content