HOTEL BABYLON

22.10 – CANVAS

Bij ons breekt het angstzweet al uit bij de gedachte dat we een handvol hotelzeepjes naar buiten zouden smokkelen, maar andere hotelgasten generen zich naar verluidt een stuk minder: oliesjeiks slachtten in hun dure suite schaamteloos ritueel schapen, zakenlui hielden bandeloze orgies, rocksterren rijden hun slee in het zwembad, en de gewone Jan met de pet gaat er al eens met de helft van de inboedel vandoor… Er gebeurt duidelijk iets vreemds met de aard van het beestje zodra mensen door de draaideuren van een hotel zijn gepasseerd. Het inspireerde journaliste Imogen Edwards-Jones om een boek te schrijven over alle uitspattingen binnen de muren van een luxehotel.

De BBC bleek wel oren te hebben naar zoveel geruchtmakende decadentie, en baseerde een achtdelige fictiereeks op haar boek: Hotel Babylon. De titel is meteen ook de naam van het fictieve vijfsterrenhotel in Londen waar alles zich afspeelt. De hoofdreceptionist is de gids in het verhaal: hij loodst de kijker door de oogverblindende wereld van glamour, geld en seks, en toont terloops ook hoe het personeel achter de schermen alles in het werk stelt om die carrousel draaiende te houden (bediendes die zich kapot werken om alle belachelijke grillen van de gasten in te willigen, terwijl ze een occasionele zelfmoord in een van de kamers proberen te verdoezelen: het is maar een voorbeeld van de vele absurde situaties die zich in het hotel afspelen).

Hotel Babylon is een microkosmos van elegante chic, gladde luxe, pretentieuze parvenu’s en ultieme verwennerij, maar tegelijk ook een toneel vol drama, passies en lage instincten. Voeg daar het slimme camerawerk, de kleurrijke personages en het uitgekiend script aan toe, en je begrijpt dat de Britten er pap van lustten. Vijf en een half miljoen kijkers stemden elke week af op BBC1 – daarmee gaf de omroep concurrent Celebrity Big Brother op Channel 4 deftig het nakijken. Ook de Britse pers was erg te spreken over Hotel Babylon. Ze noemden het een hedendaagse versie van Upstairs Downstairs, en vergeleken het met Hustle (de reeks over een bende stijlvolle meesterdieven).

De Gouden Uil Zaterdag 25 maart wordt voor de zevende maal De Gouden Uil uitgereikt. Canvas stelt deze week iedere dag een van de genomineerden voor (20.45 – Canvas) l Invasion Nieuwe Amerikaanse sciencefictionreeks waarin de aarde geteisterd wordt door een aantal bizarre natuurrampen – die uiteindelijk aanslagen van buitenaardse wezens blijken te zijn (22.50 – VT4).

G.V.A.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content