HOORAY FOR BABIES!
Op 17 juni staat de vierkoppige rockband The Babies op het podium van De Kreun in Kortrijk, om er de tweede plaat Our House on the Hill te presenteren. Drummer Justin Sullivan over het muzikale vriendenclubje: ‘Dit is niet langer een nevenproject.’
The Babies ontstond in 2009 uit de vriendschap tussen Vivian Girls-zangeres Cassie Ramone en Woods-bassist Kevin Morby. Samen met drummer Justin Sullivan (Bossy) en bassist Brian Schleyer maken ze pittige americana-rock-‘n-roll. Voor hun tweede langspeler Our House on the Hill, een escapistisch album vol mijmeringen over liefde en dood, trok de band weg uit Brooklyn en gingen ze naar Los Angeles.
Wat is het grote idee achter Our House on the Hill?
JUSTIN SULLIVAN: Er zijn heel wat thema’s, zoals ontsnappen, reizen en ronddwalen, die het album samenhouden. Die thema’s nemen de vorm aan van liefdesnummers, maar ook van songs over de dood. De plaat gaat over traditionele onderwerpen als verlangen en ontsnappen, maar vermijdt de clichés. Dat is zo’n beetje onze missionstatement.
Jullie kozen voor een nieuwe producer en een nieuwe opnamelocatie. Wat doet dat met jullie geluid?
SULLIVAN: We moesten veranderen. Nieuwe ervaringen zijn belangrijk voor een band. Muzikanten moeten samenwerken met nieuwe mensen op een andere plaats, anders zou je gewoon dezelfde plaat maken. Ons eerste album namen we op in Brooklyn, maar dat is zo’n hectische locatie. Door naar LA te gaan, moesten we ons enkel op de muziek focussen. De tweede plaat is dan ook beter doordacht: de eerste was nog een collectie van singles, de nieuwe nummers vormen echt een geheel.
Wat maakt Brooklyn zo bijzonder voor jullie?
SULLIVAN: Wel, we leven er allemaal al lang. We hebben elkaar hier ontmoet en hebben dezelfde vrienden met wie we muziek maken. Maar de betekenis van Brooklyn is gewijzigd. Er was een tijd dat er een echte gemeenschapssfeer was, die ons toeliet muziek op een specifieke manier na te streven. Dat maakte samenwerken makkelijker, aangezien onze levensstijlen bij elkaar aansloten. We komen immers allemaal, letterlijk en figuurlijk, van dezelfde plaats. Die gemeenschap helpt om samen in een band te spelen.
The Babies werd in het verleden erg vaak een nevenproject genoemd. Is de band nog steeds geen prioriteit voor jullie?
SULLIVAN: Jawel hoor, voor mij zeker wel, en dat is het, geloof ik, voor alle bandleden ondertussen. The Babies is organisch uitgegroeid tot iets waar we allemaal veel tijd aan besteden. Het is eigen aan de punkscene waaruit wij komen om in verschillende bands te spelen. Een nieuwe groep oprichten, daar denk je nauwelijks bij na.
CARA BREMS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier