Anne Boleyn: haar leven was van korte duur, maar voor film- en televisiemakers is de tweede echtgenote van Hendrik VIII die in 1536 een kopje kleiner werd gemaakt, een dankbare brok geschiedenis.

Merle Oberon l The Private Life of Henry VIII: 1933; Alexander Korda

In deze bejubelde klassieker over het ingewikkelde liefdesleven van de Engelse vorst (door Charles Laughton gespeeld als een uitbundige Blauwbaard) rolt haar hoofd al in de eerste filmspoel. De film heeft het dus vooral over de daaropvolgende onfortuinlijke echtgenotes van de zes keer getrouwde Hendrik VIII, maar lanceerde wel de carrière van Merle Oberon, die wat later trouwde met Alexander Korda, de regisseur/studiobaas die haar ontdekte.

Vanessa Redgrave l A Man For All Seasons: 1966; Fred Zinnemann

De dochter van acteur Michael Redgrave was al een hip Swinging Londenicoon toen ze haar fatale Tudorkostuum aantrok, maar toch kreeg ze van de scenarist geen dialoog toegespeeld en loopt ze al giechelend door de film, nogal droevig als we weten op welke drastische wijze het lachen haar zal vergaan. Overigens ligt de klemtoon van de film op protagonist Thomas More, een van de twee kanseliers die Hendrik VIII liet executeren.

Geneviève Bujold l Ann of the Thousand Days: 1969; Charles Jarrott

De bevallige Frans-Canadese Geneviève Bujold zette de meest opgewekte vertolking neer van dit tragische historische personage. Zelfs als ze het nieuws van haar terdoodveroordeling verneemt, blijft ze er stralend uitzien – pas op het schavot dringt de ernst van de situatie tot haar door.

Charlotte Rampling l Henry VIII and his Six Wives: 1972; Warris Hussein

Ondanks de accuratesse van sets en kostuums is deze reconstructie van het bewind van Hendrik VIII (1509-1547) allesbehalve historisch correct. Al vonden Britse royaltywatchers Charlotte Rampling de beste film-Boleyn; ze is ook de eerste die trouw is aan de legende dat Boleyn een extra vinger was toebedeeld en een grote wrat had in haar hals.

Helena Bonham Carter l Henry VIII: 2003; Peter Travis

De actrice die vooral het uithangbord werd van het Edwardian kostuumdrama duikt in deze tweedelige tv-film nog een paar eeuwen dieper de geschiedenis in en maakt van de koninklijke bijzit een goedgemutste en flirtende concubine. ‘Jammer dat haar executie in beeld gezet wordt met de subtiliteit van een Bonnie Tylervideoclip’, sneerde The Economist.

Natalie Dormer l The Tudors: 2007; Michael Hirst

Met flinke porties seks opgeleukte soft-erotische historische televisieserie waarin Natalie Dormer een botergeile Anne Boleyn incarneert die gretig met haar royale stoot (Jonathan Rhys Meyers) het alkoof in duikt.

Natalie Portman l The Other Boleyn Girl: 2007; Justin Chadwick

In deze pseudohistorische kroniek, die veel wegheeft van Dynasty in kostuums, draait alles rond de rivaliteit tussen twee zussen die beiden het bed van de Engelse vorst delen. Mary (Scarlett Johansson) lijkt aanvankelijk de verliezer, tot de manipulerende Ann (Natalie Portman), die ook de verantwoordelijkheid opeist voor de breuk met Rome en de oprichting van de Anglicaanse kerk, finaal het onderspit moet delven.

Door Patrick Duynslaegher

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content