Vier jaar na de aanslagen zijn ze in Hollywood helemaal over elf september heen. Tv-series als Lost en films als Flightplan en Red Eye hebben al laten zien dat de makers én het publiek beelden over traumatische ervaringen op een vliegtuig weer kunnen verwerken en ondertussen is Hollywood begonnen aan een aantal projecten waarin de aanslagen zélf centraal staan. Die moeten allemaal klaar zijn in de loop van volgend jaar, ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van de aanslagen.

Oliver Stone-project De regisseur van Alexander is begin november gestart met de opnames voor zijn 9/11-film. Hij vertelt het waar gebeurde verhaal van twee politiemannen die 22 uur lang vastzaten in de ingestorte WTC-torens, maar uiteindelijk gered konden worden. Nicolas Cage en Michael Pena spelen de hoofdrollen. Er is enige bezorgdheid over hoe Stone de aanslagen naar voren zal brengen: hij is tenslotte een meester in mensen tegen de schenen schoppen en vlak na de aanslagen noemde hij 9/11 ‘een revolte tegen multinationale ondernemingen’. Maar de regisseur is intussen een stuk milder geworden; zijn film heet nu ‘een onderzoek naar het heldendom in ons land’ te zijn. De opnames vinden ook plaats in Los Angeles, om de mensen van New York niet te veel met hun herinneringen te confronteren.

Flight 93 De Engelse filmmaker Paul Greengrass ( Bloody Sunday, The Bourne Supremacy) is net begonnen met Flight 93, over de gebeurtenissen in het vliegtuig dat door de passagiers zelf werd neergehaald boven Pennsylvania. De film zal in real time – hij duurt negentig minuten – laten zien hoe de passagiers langzaam tot het besef kwamen dat ze gekaapt waren en hoe ze besloten de cockpit te bestormen.

102 Minutes Columbia Studios heeft de rechten gekocht op 102 Minutes, het boek waarin twee journalisten van The New York Times aan de hand van tientallen getuigenissen de gebeurtenissen tussen de vliegtuigcrash in en de instorting van de eerste WTC-toren minuut per minuut reconstrueren. Voorlopig zijn nog geen verdere details van het project bekend.

ABC-serie De voorbije zomer begon de Amerikaanse tv-zender ABC met de opnames van een miniserie over 9/11, gebaseerd op het 9/11 Commission Report, het rapport van de speciale commissie die onderzocht heeft hoe de verschillende veiligheidsdiensten omgingen met de terreurdreiging. De reeks – die wellicht in januari 2006 op de Amerikaanse tv komt – zal dus vooral de gebeurtenissen vlak vóór de aanslagen laten zien, al gaat ze de aanval zelf niet uit de weg. Harvey Keitel speelt een hoofdrol als John O’Neill, de FBI-agent die jarenlang jacht maakte op Al Qaeda en op 9/11 gedood werd toen hij aan het werk was als veiligheidschef van de WTC-torens.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content