Een prachtfilm op papier – Twee Fransen schreven een keiharde moderne western, in de allerbeste Hollywoodtraditie.

Mezzo & Pirus

Sherpa, 100 blz., euro24,95

Welk onderwerp ligt meer voor de hand als je een misdaadverhaal wil maken dan een bankoverval met tragische afloop? De Fransen Mezzo en Pirus zijn het niet al te ver gaan zoeken in hun langste en beste strip tot nu toe. Al hun hele carrière vertellen ze harde verhalen, die haast per definitie slecht aflopen voor de protagonisten.

Ook hun nieuwe thriller ontpopt zich tot een duistere tragedie, maar in tegenstelling tot Mickey Mickey, hun andere verhaal met een fout gelopen overval, hebben ze Hold-Up sterk op de allerhardste westerns geënt. Dat blijkt niet direct uit saloons of indianen, want daarvoor speelt Hold-Up zich te laat af. Ook al is het magistraal weergegeven decor duidelijk 20e-eeuws, de verwijzingen naar het universum van Sergio Leone of Sam Peckinpah liggen voor het grijpen: van corrupte sheriffs over ingewikkelde schietpartijen tot een vlucht door de woestijn om over de Rio Grande naar Mexico te ontkomen.

Veel scènes tonen een bijna filmische cameravoering. De personages van Mezzo en Pirus komen in het genre ook helemaal tot hun recht. Bij hen geldt steeds het recht van de meest meedogenloze. Mensen mét scrupules zijn vaak als eersten de pineut, al komt boontje voor het gevaarlijker grut ook geregeld om zijn loontje.

Door visueel en thematisch erg ver te gaan in het oproepen van staalharde inspiratiebronnen, balanceert Hold-Up op het slappe koord. Zoals in een film van Robert Rodriguez of Quentin Tarantino is een parodie nooit veraf. Mezzo en Pirus zijn zich bewust van dat gevaar. Hun toon blijft bloedserieus, maar ze maken van Hold-Up een openlijke hommage, door van het jongste hoofdpersonage Tim een westernfanaat te maken. Op vrije momenten zit hij in westerncomics te neuzen en hij gedraagt zich helemaal naar de gelezen verhalen. In de woestijn verwacht hij mustangs te zien en ook de vlucht over de Rio Grande is zijn idee.

Die fascinatie voor het genre werkt zo haast ongemerkt de dramatische afloop in de hand. Daardoor wordt Hold-Up niet alleen een sfeervol en trefzeker geïllustreerde western. De strip staat ook op een amusante manier stil bij de band tussen gewelddadig entertainment en een al even gewelddadige realiteit.

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content