Op straat zult u hem misschien niet herkennen, maar Jonas Van Geel is wel de man achter de hilarische Caroline Gennez, Erik Van Looy en Michel Daerden uit Tegen de sterren op. Staan verder nog op het palmares van de 26-jarige acteur: de musical Spamalot, theater voor Het Paleis en rollen in Rang 1 en Kiekens. ‘Het hoeft niet altijd om te lachen te zijn.’

Bij wijze van waarschuwing: wie mag er bij het tweede seizoen van ‘Tegen de sterren op’ beginnen te beven voor de komische spiegel die jij hen zal voorhouden?

JONAS VAN GEEL: Wel, ik speel sowieso al Regi Penxten, charmezanger Christoff en Julien Vrebos. Een leuke nieuwe vondst: we krijgen nu ook telkens het gezelschap van gastacteurs. Zo zal Adriaan Van den Hoof zich wagen aan een imitatie van kok Jeroen Meus.

Ga je voor die imitaties als een method actor helemaal op in die personages?

VAN GEEL: Ik hou het toch liever speels. Voor mij doet het kader waarin je een personage vertolkt heel veel. Ik zit niet uren thuis voor de spiegel te oefenen, net omdat ik graag nog wat aan het moment van de opname zelf overlaat. Ja, dat houdt risico’s in, maar ik heb die druk nodig. Vaak komt dan tijdens het spelen dat tikkeltje extra boven dat een imitatie echt geslaagd maakt.

Jij hongert je dus niet uit om Julien Vrebos te spelen, zoals Ivan Pecnik naar eigen zeggen kilo’s bijkwam voor zijn vertolking van Johan Boskamp?

VAN GEEL: Ah, Ivan wijt die kilo’s aan zijn Boskampimitatie? (Lacht) Nee, Julien Vrebos is een heel dankbaar figuur: met een pruik, een snor, een bril en een accentje kom je al heel ver. Op dat vlak was Caroline Gennez veel moeilijker. Het idee om haar te imiteren, kwam van de producer en de regisseur, maar het fijne is dat ik dan het vertrouwen krijg om die imitatie zelf uit te werken, of dat nu kort of lang duurt.

Heb je wel eens mensen die je geïmiteerd hebt ontmoet?

VAN GEEL: Caroline Gennez nog niet, als je dat wil weten. Die imitatie ga ik in de toekomst ook niet meer doen. Ik las in een interview dat die parodie haar toch wel parten heeft gespeeld en dat was nu ook weer niet de bedoeling. Trouwens, we zouden toch maar in herhaling vallen met dezelfde Gennezgrappen. Wie ik wel al ben tegengekomen, is Erik Van Looy en die reageerde heel tof. Hij zei me dat zijn zoon de grootste fan van die imitatie is.

Even kijken: Caroline Gennez, Josje van K3, Sarah Bettens… Jij speelt toch wel héél vaak vrouwen.

VAN GEEL: Wel, ik vraag mij ook af waarom. (Lacht) Zelfs voor een sketch met Astrid Bryan, gespeeld door Nathalie Meskens, vroegen ze me om een van haar vriendinnen te spelen. Moet ik dat als een compliment beschouwen? Ik weet het niet. Ik ben alleszins niet van plan om een carrière als een vrouwenacteur uit te bouwen .

Misschien loert er al verandering om de hoek met ‘Rang 1’. Daarin speel je het maatje van de onstuimige studente Nicky. Zit daar een romantische rol in?

VAN GEEL: Er zou best wel wat romantiek in de lucht kunnen hangen. Het fijne aan die reeks is dat het eens iets anders is dan al die humor en parodieën. Ik wil me niet graag in een hokje laten duwen, dat is iets voor konijnen. Om dezelfde reden speel ik straks ook mee in De zonen van Van As, een nieuwe fictieserie van vtm. En er volgt ook nog een gastrol in Code 37 – die zal vermoedelijk niet om te lachen zijn.

Nog geen week na ‘Tegen de sterren op’ start ook het langverwachte ‘Kiekens’ van Peter Van den Begin en Stany Crets op één. Wordt dat humor met een wrang kantje?

VAN GEEL: De humor van Stany ken je wellicht, maar volgens mij zal Kiekens voor de Vlaamse kijker toch iets nieuws zijn. De serie gaat over de leraarskamer van een school die in mijn verbeelding al jaren uitgestorven is. Ik speel Wesley, het hulpje van leraar Raymond Kiekens, een rol voor Koen Van Impe. Als er iets fout loopt, is het gegarandeerd Wesleys schuld.

Je speelde ook al mee in Crets’ versie van ‘Spamalot’. Zie je hem als mentor?

VAN GEEL: Met Stany is het altijd fijn werken, als hij mij vraagt om mee te doen, dan volg ik haast blindelings. Ik heb dat met meer mensen. Op de set van Kiekens speelde ik samen met Barbara Sarafian en Walter Baele, die mij nadien bij de makers van Tegen de sterren op hebben aanbevolen. Zo’n fijne band heb ik ook met Dimitri Leue. Bij theater Het Paleis speelde ik mee in DODO klein en DODO groot van hem. Binnenkort komt hij trouwens met een nieuwe voorstelling, waarin ik graag zal meespelen.

Dimitri Leue, Peter en Stany: stuk voor stuk mensen die lak hebben aan het onderscheid tussen populair en elitair. Jij ook?

VAN GEEL: Absoluut. Het is toch fantastisch hoe zij zo hun eigen speeltuin hebben weten te creëren? Toen Stany me voor Spamalot vroeg, krabde ik me eerst even in de haren. Musical? Maar net omdat hij zo’n hekel heeft aan de clichés van het genre, weet hij er iets geweldigs mee te doen. Plus: de naam Stany Crets maakt mensen nieuwsgierig om voor de eerste keer in hun leven voor een musical naar de Antwerpse Stadsschouwburg af te zakken.

En jullie oogsten er dan nog Vlaamse musicalprijzen mee ook: Stany kreeg die voor beste regie en jij die voor aanstormend talent. Een opstapje naar de rol van kapitein Von Trapp?

VAN GEEL: Goh, ik denk dat acteurs die musical ernstig nemen zo’n rol toch beter spelen dan ik. Wat niet wegneemt dat ik die erkenning van het Vlaamse musicalwereldje zeer fijn vind.

Jouw vader Jos Van Geel kennen we van talloze gastrollen en komische series. Welke raad gaf hij jou mee?

VAN GEEL: Hij is mijn meest kritische toeschouwer: ‘Het was goed, maar…’ Zo zit ik zelf ook in elkaar. Hij raadt me aan om me te bekwamen in een bepaald genre – ‘of toch niet’, voegt hij er dan meteen aan toe. Mijn vader behoort tot een generatie acteurs die willens nillens in hokjes is gestopt. Zelf heeft hij daar vrede mee genomen, maar nu die muren deels gesloopt zijn, zou ik het geweldig vinden als pa nog eens een rol zou krijgen waar hij echt zijn tanden kan inzetten.

TEGEN DE STERREN OP – SEIZOEN 2

Vanaf donderdag 24/11, 20.45 – vtm.

KIEKENS

Vanaf woensdag 30/11, 20.40 – één.

HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content