HOEVEEL BEN JE WAARD?

Wat als je het menselijke brein zou vervangen door een Excelsheet? Evy Gruyaert, altijd in voor een experiment dat de wetenschap en de beschaving vooruithelpt – en ook wel omdat ze al enige tijd geen programma heeft dat bij haar hoofd past – ruilde haar hersenen wat graag in voor een rekenprogramma. Nadat ze het volk heeft leren joggen en aan yoga doen, was de tijd rijp om de financiële situatie van de mens onder de loep te nemen. Want die goeroes van de yoga mogen met hun benen in hun nek dan wel beweren dat geld niet gelukkig maakt, het rekenblad in haar hoofd kwam na iedere optelling van kosten, uitgaves en schulden tot slechts één vaststelling: geld telt. Punt.

Ook vastgoedkoning Vital kon in zijn klein kasteel in Schoten niet luid genoeg benadrukken dat ondanks alle mooie woorden maar één vraag er echt toe doet in het leven: hoe creëer je meerwaarde? De truc van Vital is, zo sprak Vital over zichzelf, om goedkoop in te kopen en duur door te verkopen. ‘U bent een slimme investeerder’, liet Evy Vital met voorgeprogammeerde glimlach weten. Vital was de laatste om dat te ontkennen. Hij werd er zowaar emotioneel van. ‘Ooit hebben ze me gezegd dat ik niets waard ben. Niet met mij, heb ik altijd gedacht, niet met mij.’

Zo veel emoties kon de Excelsheet van Evy niet aan, en ze keerde snel terug tot de kwantitatieve kern van de zaak: ‘Hoeveel kost dit?’ Ze stonden naast het wrak van een Porsche uit 1970 waarop Vital dra zijn truc zou toepassen. Uit niets zou hij weer heel veel creëren. ‘Dat is een talent dat je hebt’, zo kon Evy nauwelijks haar bewondering onderdrukken. Naast haar stond zowaar een selfmade man, en ja, hij wijdde haar graag in in de kneepjes van het vak. Zijn rijkdom, pochte hij, paste in de kofferbak van zijn auto. ‘Echt, Vital’, giechelde Evy als een pubermeisje op Snapchat. Dra deed Vital de kofferbak open. Evy gilde het uit. ‘Zo veel sleutelbossen!’ Vital bleeft er rustig bij. ‘Er zijn twee dingen waarvan je rijk wordt. Vastgoed en drugs. Ik heb voor vastgoed gekozen.’

Ondertussen toverde Evy er nog een inboedelexpert, een vastgoedcoach – je vraagt je af hoe je dat doet, vastgoed coachen – en een financieel experte bij. Ze zouden iedere steen omdraaien, ieder rekeninguittreksel afkoken om de werkelijke waarde van Vital en echtgenote Nadine te bepalen. Evy bootste even een trom na, waarop Vital en Nadine officieel werden getaxeerd op bijna 11 miljoen. Deze missie was alvast tot een helder einde gebracht en Evy scheurde weg naar haar volgende omzetting van mens in waarde.

In een chalet in een bos in Bever trof ze Reinout, een bankdirecteur die nu liever tijd dan geld heeft. Dat dat toch wat zweverig klonk, vond Evy. En of hij voor dit werk betaald wordt, wilde ze weten toen ze samen met Reinout bij wijze van inleving drank schonk achter de toog van de concertzaal die hij mee beheerde. ‘563 euro’, antwoordde Reinout na diep nadenken.

Het dreamteam van Evy patrouilleerde daarop in en rond de woning. ‘Ik zie een houten chalet’, sprak de vastgoedcoach. ‘Typisch voor een houten chalet zijn houten wanden’, voegde hij er met een expertise van onschatbare waarde aan toe. Reinout stond er breed glimlachend bij. ‘U bent 308.000 euro waard’, deelde Evy hem met een lichte wanhoop in de stem mee. ‘Bent u daar blij mee?’ ‘Ach’, grijnsde Reinout. ‘Mijn tijd is van mij.’ De Excelsheet in het hoofd van Evy sloeg tilt.

*, VIER, elke woensdag, 21.00

DOOR TINE HENS

WAT ALS JE HET MENSELIJKE BREIN ZOU VERVANGEN DOOR EEN EXCELSHEET? EVY GRUYAERT RUILDE HAAR HERSENEN WAT GRAAG IN VOOR EEN REKENPROGRAMMA.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content