HOE DE FILMFAN OVERZOMEREN KAN

Terrasje doen, een boekje lezen of huidkanker afdwingen op het strand van Benidorm: het zit er voor de filmliefhebber deze zomer niet in. Zijn aandacht wordt afgeleid door een handvol festivals en initiatieven die brandhout maken van het idee dat de zomer voor cinefielen een dode periode is.

BRUSSELS FILM FESTIVAL

Flagey, Bozar, Brussel, 22/6-29/6, www.brff.be

IN EEN NOTENDOP: De Brusselse tegenhanger van Gent en Namen zette vorig jaar de zoveelste koerswijziging in. Europese film blijft centraal staan, maar het glamourgehalte moet omhoog.

OP DE AFFICHE: Een officiële competitie met elf films. De Vlaamse beeldenstormer Gust Van den Berghe en de Franse veteraan Jacques Weber duiden de winnaar aan. De Panorama-sectie biedt onderdak aan films als Late Bloomers van Julie Gavras met William Hurt en Isabella Rossellini. Sundance Channel stelt vier films van Amerika’s bekendste filmfestival voor.

HEADLINER: Brussel opent met de komedie die in Cannes de Semaine de la critique afsloot. De rol van geplaagde bruidegom in Pourquoi tu pleures? is voor Benjamin Biolay, de prins van het hedendaags Frans chanson.

VERRASSINGSACT: Tindersticks komt naar Bozar voor een unieke live-uitvoering van de soundtracks die het in de loop der jaren voor de films van Claire Denis heeft gecomponeerd.

EXTRA’S: Gasten, workshops en feestjes bij de vleet. Al enkele jaren een grote publiekstrekker zijn de gratis openluchtvertoningen: dit jaar gaan Pulsar van Alex Stockman en Soul Kitchen van Fatih Akin de concurrentie met de sterrenhemel aan.

LA QUINZAINE DES RÉALISATEURS

Cinema Arenberg, Brussel, 23/6-28/6, www.arenberg.be

IN EEN NOTENDOP: La Quinzaine des Réalisateurs, niet in Cannes maar in Brussel.

OP DE AFFICHE: Elf van de 21 films van de Quinzaine 2011, het parallelle Cannesfestival dat sinds 1968 innoverend werk van internationaal talent presenteert. Ontbreekt jammerlijk: Blue Bird van Gust Van den Berghe.

HEADLINER: De voorbije editie van de Quinzaine was niet hoogstaand, maar dat lag niet aan de drie Belgische films.

Bouli Lanners leverde de slotfilm en ging met de prijzen aan de haal. Zijn Les Géants is Huckleberry Finn in Wallonië.

VERRASSINGSACT: De Quinzaine ontdekt graag nieuw talent, maar kan het niet laten om af en toe een gevestigde waarde uit te nodigen zoals de Franse rasverteller André Téchiné.

EXTRA’S: Quinzainedirecteur Frédéric Boyer en de Brusselse filmclowns Fiona Gordon en Dominique Abel leiden de komische openingsfilm La fée in.

SPHINX ZOMERT!

Sphinx, Gent, 29/6-6/9www.sphinx-cinema.be

IN EEN NOTENDOP: Arthouse steekt een tandje bij om het traditioneel zwakke zomeraanbod op te vangen.

OP DE AFFICHE: On y danse (twee dansfilms rond Pina Baush) en Kijkdoos zomert (kinderfilms). De Top Tien van 2010 is een herneming van vijf toppers die het aan de kassa goed hebben gedaan zoals A Single Man en Des hommes et des dieux en vijf toppers die zijn geflopt zoals Poetry en The Killer Inside Me.

HEADLINER: Het In this world-luik bestaat uit vijf straffe films uit de uithoeken van de wereld. 13 Assassins is een samoeraispektakel van de Japanse cultcineast Takashi Miike, Udaan bewijst dat de Indische film méér is dan Bollywood en het radicale Roemeense Aurora nodigt je uit om drie uur lang in het hoofd van een seriemoordenaar rond te dolen.

VERRASSINGSACT: Van de gevangengenomen Iraanse regisseur Jafar Panahi vertoont Sphinx vier films. De helft van de opbrengst gaat naar het Panahisteunfonds.

EXTRA’S: Vijf tickets voor 25 euro en een drankbon van een euro per tien euro aan filmtickets.

ECRAN TOTAL

Cinema Arenberg, Brussel, 29/6-13/9, www.ecrantotal.be

IN EEN NOTENDOP: Een festival dat twee en een halve maand duurt.

OP DE AFFICHE: Tachtig films! Een mix van filmklassiekers (de lange versie van

Heaven’s Gate van Michael Cimino), onuitgegeven werk (Elle ne pleure pas, elle chante van de Belg Philippe de Pierpont), hernemingen (Winter’s Bone), documentaires (The Autobiography of Nicolae Ceausescu), retrospectieven (Peter Watkins) en thematische cycli (crisis in de media).

EEN VAN DE HEADLINERS: Luchino Visconti, de Italiaan die op zijn eentje meer meesterwerken heeft gefilmd dan een doorsnee filmland.

VERRASSINGSACT: Film Socialisme, de nieuwe van nouvelle-vaguelegende Jean-Luc Godard

EXTRA’S: Events, debatten, ontmoetingen. Marjane Satrapi ( Persepolis) kreeg carte blanche om zes films te kiezen die haar getekend hebben.

FILMVONDSTEN

Cinematek, Brussel, 1/7-14/7, www.cinematek.be

IN EEN NOTENDOP: De L’Age d’Or Prijs bekroont een film die de betreden cinematografische paden verlaat, de Filmvondsten Prijzen helpen twee films aan een Belgische verdeler. Op de erelijst staan Carlos Reygadas, Jim Jarmusch, Lars von Trier, Apichatpong Weerasethakul en Hirokazu Kore-Eda. Een beetje festivaldirecteur heeft daar een arm voor veil.

OP DE AFFICHE: Het Koninklijk Filmarchief selecteerde op de belangrijkste filmfestivals een twintigtal kwaliteitsfilms die de Belgische verdelers over het hoofd zagen zoals Hors Satan van Bruno Dumont.

HEADLINER: Naomi Kawase, bekend van fijngevoelige, minimalistische, spirituele films als Mogari no mori. Met Hanezu no tsuki dong de Japanse mee naar de Gouden Palm. Filmvondsten vertoont ook Genpin, haar spirituele documentaire over een gynaecoloog die zwangere vrouwen in het bos laat labeuren.

VERRASSINGSACT: Michael Haneke maakt school. Zijn voormalige castingdirecteur Markus Schleinzer debuteert met Michael, een confronterend, bikkelhard portret van een verzekeringsmakelaar die in zijn kelder een kleine jongen gevangenhoudt.

EXTRA’S: Geen.

DE ZOMER VAN CINEMA ZUID

Cinema Zuid, Antwerpen, 1/7-14/7, www.cinemazuid.be

IN EEN NOTENDOP: Mocht het deze zomer te heet worden, dan is er altijd nog Cinema Zuid om af te koelen.

OP DE AFFICHE: De in april overleden New Yorkse regisseur Sidney Lumet laat meer dan vijftig films na. Cinema Zuid toont er acht, waaronder de volbloed klassiekers Twelve Angry Men, Serpico en Dog Day Afternoon. Verder ook nog drie flamencofilms van Carlos Saura en een reeks films die zich op een eiland afspelen zoals Lord of the Flies.

HEADLINER: Geen regisseur, wel een filmcomponist, maar wat voor een. De honderd jaar geleden geboren Nino Rota componeerde de muziek van de The Godfather-trilogie, de Shakespearefilms van Zeffirelli en Il gattopardo van Visconti. Wellicht is er geen sterveling die meer heeft bijgedragen tot het slagen van de films van Federico Fellini dan hij.

VERRASSINGSACT: In augustus worden de jazzfilms voorafgegaan door unieke kortfilms als Jammin’ the Blues met tal van jazzgroten en Daybreak Express van directcinemapionier D.A. Pennebaker.

EXTRA’S: Bij Gelato Factory vlakbij Cinema Zuid krijg je na vertoningen uit de Nino Rotacyclus bij aankoop van twee bolletjes ijs één bol gratis. Bij de Desert Island Movies horen drankjes in kokosnoten.

KOTTEEKOER

Wisselende locaties, Dilbeek, dinsdags, 5/7-30/8, www.kotteekoer.be

IN EEN NOTENDOP: Originele plekken omgetoverd tot openluchtbioscoop.

OP DE AFFICHE: Onder meer een scherpe tienerzwangerschapskomedie ( Juno) en Brad Pitt van bompa tot baby ( The Curious Case of Benjamin Button). Voor een keer is het decor echter minstens zo belangrijk. Elke dinsdagavond wordt een bijzondere plek in Dilbeek voor één nacht een openluchtbioscoop. Film en locatie worden op elkaar afgestemd. Zo moet je voor de ondergewaardeerde Vlaamse huiverfilm Linkeroever naar Visserij Sint-Martinus.

HEADLINER: Geen beter decor voor Fantastic Mr. Fox ofte Wes Anderson meets Roald Dahl dan een boerderij.

VERRASSINGSACT: Rusthuis Breugheldal is het decor voor Iris, de film met Judi Dench als schrijfster Iris Murdoch, die zich door alzheimer niet meer kan herinneren dat ze ooit bekende boeken schreef. We kid you not.

EXTRA’S: Oliebollen, tapas, taart, cocktails, animatie en andere sfeerbrengers.

DOOR NIELS RUËLL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content