Woensdag 1/7, 20.00 – vtm

De zomer zal dit jaar niet dezelfde zijn als de voorbije twintig. Voor het eerst sinds de start van vtm is er geen Tien om te Zien meer op de dijk van Blankenberge. Maar niet getreurd, want de commerciële zender trekt wel het hele land door met een nieuwe muziekparade, Hit the road, die onder meer Geraardsbergen, Sint-Truiden en Sint-Niklaas zal aandoen. Presentator van dienst is Udo Mechels, die sinds zijn overwinning in X-Factor in 2005 alleen nog met zijn voornaam wordt aangesproken.

Krijg je momenteel een stoomcursus ‘presenteren voor tv’?

Udo: Goh, je mag mijn rol in het programma ook niet overdrijven, ze is uiteindelijk maar bescheiden: ik kondig de artiesten aan en maak het publiek warm voor hen. Na mijn overwinning in X Factor heb ik vtm laten weten dat tv me wel interesseert maar dat er altijd een link met muziek moet zijn. Hit the road is wat dat betreft perfect.

Wordt de erfenis van ‘Tien om te zien’ niet zwaar?

Udo: Ik probeer daar zo weinig mogelijk bij stil te staan. Misschien dat een aantal mensen het einde van Tien om te Zien iets te negatief ziet. Ik begrijp dat wel, het is een muziekmonument dat verdwijnt. En de drijvende kracht erachter, Jos Van Oosterwijck (die aan de kant werd geschoven, nvdr.), is en blijft een wandelende muziekencyclopedie. Maar tegelijkertijd was het afscheid net een goeie gelegenheid om nieuwe dingen te doen. We volgen bijvoorbeeld niet meer de countdown van de hitparade, Hit the road heeft meer elementen van een magazine: we gaan snuffelen in de platenkast van bekende mensen, er is een actualiteitenrubriek en we gaan op zoek naar artiesten die lang geleden een hit hadden. Onze ploeg is zelfs naar Hawaï getrokken om er niemand minder dan Glenn Medeiros, van wie al jaren niets meer vernomen is, op te sporen.

Die van Nothing’s gonna change my love for you! Over muziek gesproken, door elke week een andere stad of gemeente aan te doen, mikt ‘Hit the road’ op een festivalsfeer, niet?

Udo: Juist, het moet elke keer een evenement worden voor de bewoners. Ik heb begrepen dat er de avond voor de opnames al van alles te beleven is, en de dag zelf komt er na de opnames een artiest een volledig concert van een uur geven – in Geraardsbergen is dat Stan Van Samang. Dat heeft nog een voordeel: omdat de technische voorzieningen voor een concert toch iedere keer opgebouwd worden, kunnen de andere artiesten nu ook echt live komen optreden in plaats van live on tape.

Dat weerhield vroeger artiesten als Monza en Fixkes om naar ‘Tien om te zien’ af te zakken. Klopt het dat vtm met de nieuwe formule ook die artiesten wil aantrekken?

Udo: Ik vermoed dat ze alleszins welkom zijn, al zie ik ze nog niet meteen bij de artiesten van de eerste aflevering staan: daarin treden ondermeer Lasgo, ex-K3 Kathleen, Kate Ryan en Esmée Denters op, die dan onze wekelijkse internationale ster is. Hit the road is nog helemaal nieuw natuurlijk, waarschijnlijk moet het nog naambekendheid opbouwen om meer rockgerichte artiesten aan te spreken.

Tot slot: ‘Tien om te zien’ stond en viel met die witte tent. Wat wordt het bij ‘Hit the road?’

Udo: Dat is nog top secret. Zelfs ik heb het nieuwe podium nog niet gezien. Om te testen staat het ergens in het geheim opgesteld en van wat ik gehoord heb, wordt het iets imposants.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content