Met haar najaarsprogrammatie wil VTM gedurfder en stouter dan normaal uit de hoek komen. Een verwittigd gezin is er twee waard. Door Thomas Schepers

De commerciële zender, die met een marktaandeel van 31 procent in het eerste semester van 2001 nog steeds marktleider is, brengt wel acht nieuwe programma’s, maar valt vooral terug op vertrouwde, populaire en uitgemolken ingrediënten.

In Hans en de Griet bekijkt Hans Otten met een naar eigen zeggen relativerende bril het professionele en/of privé-leven van ‘boeiende, bekende vrouwen’. Opnieuw die schare al ontelbare keren met de camera flirtende BVV’s (Bekende Vlaamse Vrouwen)?

De zender aan de Vilvoordse Medialaan maakt zich sterk ook op het domein van de informatie vernieuwend te werken. Journalist Marc Geenen volgt in Hartslag 100 het wel en wee van patiënten op de spoedafdeling van het AZ van Jette. De programmamakers hebben naar verluidt ‘oog voor het medisch dossier’ en leggen de klemtoon op ‘het menselijk aspect’. Hebben we zoiets al niet gezien in Het Leven Zoals Het Is, Kinderziekenhuis op TV1 ? Ook Paul Jambers kan met Jambers.doc bezwaarlijk worden omschreven als vernieuwend. De reportagemaker keert terug naar zijn roots en maakt ‘lange indringende documentaires’. Met thema’s als ‘ontmaagding’, ‘fetisjisme’, ‘huwelijk=hel’ tapt hij uit het bekende Vlaamse vaatje. En in Miss Belgian Beauty gunnen enkele camera’s ons een blik achter de schermen van de Belgische schoonheidswedstrijd. Het enige wat zo’n verkiezing in het verleden heeft opgeleverd, is een nieuwe opgesmukte BVV. Een documentaire over zo’n non-event kan alleen maar de bekende clichés bevestigen.

Het afvoeren van Oproep 2020 en Schaduwkabinet heeft VTM veel kritiek opgeleverd. Onder de noemer Polspoel & Desmet interviewen Gui Polspoel en Yves Desmet voortaan een man of vrouw die volop in de actualiteit staat. Niet alleen figuren uit de politiek komen aan bod, maar ook mensen uit de wereld van de sport, film, religie, muziek of literatuur.

Dit najaar ‘vervlaamst’ de familiezender twee buitenlandse formats. In Eén Tegen 100, een Nederlandse format, neemt een kandidaat het op tegen 100 tegenspelers. Een spelcomputer selecteert de vragen uit sectoren als royalty, media, religie, natuur en dies meer. Koen Wauters presenteert de quiz. In De Zwakste Schakel presenteert Goedele Liekens de Vlaamse variant van de geslaagde BBC-quiz The Weakest Link. Liekens, die lang twijfelde om de presentatie op zich te nemen, vreest naar eigen zeggen dat haar imago een flinke deuk zal krijgen. Dat lijkt ons niet meteen de juiste ingesteldheid om aan het programma te beginnen. Naar het voorbeeld van de gelauwerde Ann Robinson moet de gewezen Miss België in De Zwakste Schakel een brutale bek opzetten. Daar staat of valt het hele format mee.

De meest originele inbreng mogen we wellicht verwachten van Luc Alloo, die zich na zijn fratsen in Sterren en Kometen aan het ‘meer ernstige’ werk waagt. Twee werktitels doen de ronde : Alloo Goes Serious en U/Onder Cover. Naar verluidt gaat het om een stukje onderzoeksjournalistiek, waarin bijvoorbeeld wordt nagegaan of het klopt dat je in Antwerpen voor 10.000 frank een Kalasjnikov op de kop kunt tikken. Op de vraag waarom hij deze keer een programma voor de VTM-nieuwsdienst maakt, luidt het antwoord: ‘Omdat ik nooit twee keer hetzelfde wil doen in mijn leven.’

Naar eigen zeggen voert VTM dit najaar ook een aantal vernieuwingen door bij de vaste waarden. Na het nieuws van 18 uur krijgen we een flinke dosis Vlaamse en vooral slappe human interest op het scherm in Het Hart Van Vlaanderen. Na het nieuws van 19 uur en het weerbericht wordt naar verluidt een gefacelifte Familie getoond. Ook die andere Vlaamse succesreeks Wittekerke zou vernieuwd uit de hoek moeten komen. Verder belooft de finale van Blind Date hilarisch te zijn en krijgen Stadion, Goal! en Kan Dit!? een nieuwe inkleding.

Andere VTM-vertrouwelingen behouden hun stek: Verschoten & Zoon, Spoed, Telefacts, Recht van Antwoord, Hitstop, Nonkel Jef, Groene Vingers en Royalty.

Waar zit de echte vernieuwing? De VTM-nieuwsdienst pakt dit najaar uit met Breaking News SMS. GSM-bezitters kunnen zich inschrijven en heet nieuws via SMS op de mobiele telefoon krijgen. En VTM.Laat krijgt vanaf september elke weekdag beursnieuws. Stany Crets en Peter Van den Begin krijgen in Debby & Nancy Laid Knight het gezelschap van de zingende showgriet Cindy. Wie schuilgaat achter dat imago is voorlopig nog koffiedik kijken. Last but not least ondergaat ook het weerbericht een gedaanteverwisseling. Samen met Eddy en Jill vliegt de kijker dankzij driedimensionale weerkaarten mee over Vlaanderen en Europa. En daardoor is niet alleen het weerbericht vanaf heden sexier, weet een vettig knipogende Eddy De Mey ons te vertellen…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content