Startaflevering op donderdag 5/6, VTM. Volledige reeks vanaf het najaar.

‘Ik voel dat je problemen hebt met je gezondheid, meer bepaald met je benen. Klopt dat?’ ‘Wel, het is eigenlijk mijn bloed waar ik mee sukkel.’ ‘Ja, maar, dat zit toch ook in je benen, nietwaar?’ Het is een conversatie die vorige week te horen was tijdens Astro-Contact, het ochtendprogramma op VTM waar enkele gediplomeerde astrologen de kijker bijstaan met raad over werk, liefde of geld. Een bejaarde vrouw had gebeld om eens haar kaarten te laten leggen, en van astrologe Sanna kreeg ze in ruil voor haar centen een paar nietszeggende adviezen te horen. Over de gezondheid van de beller gaf Sanna bijvoorbeeld een diagnose waarmee ik persoonlijk niet meteen naar de huisarts zou stappen. En toen de astrologe te horen kreeg dat de man van de beller enkele jaren geleden overleden was – een feit dat de kaarten blijkbaar verzuimd hadden te vertellen – sprak ze het vermoeden uit dat het huwelijk haar ‘iets geleerd had’, al specificeerde ze niet met-een wat. Ik hoop vooral dat dat telefoontje de bejaarde vrouw iets geleerd heeft.

Het meest pijnlijke aan de tros spirituele telefoonlijnen en sms-diensten die sinds een paar maanden ’s ochtends op televisie worden aangeprezen, is dat er blijkbaar meer dan genoeg goedgelovige mensen bestaan om ze rendabel te maken. Het is voor dat publiek dat Het Zesde Zintuig in het leven is geroepen, een ’talentenjacht’ waarin Johan Terryn in het najaar op zoek gaat naar Vlamingen met paranormale gaven. Enkele weken geleden kwam de startaflevering op het scherm, waarin ‘mensen met een sterk ontwikkeld zesde zintuig’ opgeroepen werden om zich in te schrijven. Om te tonen hoe het moet, hadden de makers vier zelfverklaarde mediums uitgenodigd, die enkele proeven moesten uitvoeren.

Bij de eerste test gingen ze geblinddoekt een kamer binnen, waar ze mochten proberen te voelen welke bekende Vlaming tegenover hen zat – in casu Gella Vandecaveye. Wel, als ‘vaag blijven’ ooit een olympische discipline wordt, dan rijft elk van de vier kandidaten meer medailles binnen dan de judoka. Eén medium kreeg van gene zijde door dat de persoon ‘een man met vrouwelijke trekken was, of half man, half vrouw’, een ander wist te vertellen dat Gella ‘al op heel veel verschillende plaatsen is geweest’ en een derde vond haar ‘een warme persoonlijkheid en een degelijk persoon’. Daarna moesten de vier helderzienden in het oude tuchthuis in Vilvoorde op zoek gaan naar een vrouw die zich verstopt had in een van de veertig cellen. ‘De kans dat ze toevallig de juiste cel binnen stappen, is één op veertig’, rekende een professor vooraf voor, ‘dus als ze de persoon vinden, is er iets meer aan de hand.’ Na de proef vonden de helderzienden het al heel flink van zichzelf dat de cel die ze hadden uitgekozen ergens in de buurt van de juiste cel lag of zelfs maar op dezelfde verdieping. Terwijl die kans natuurlijk een stuk groter is.

Uiteindelijk kon je ieder ‘bewijs’ van paranormale activiteiten in Het Zesde Zintuig met een minimum aan kritische zin gemakkelijk doorprikken, alleen verzuimde VTM dat te doen. Je hoeft niet eens een helderziende te zijn om te denken dat de kijkcijfers daar voor iets tussen zitten.

Door Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content