Vanaf 25 mei loopt The Lincoln Lawyer in de zalen, een verfilming van het gelijknamige boek van Michael Connelly. Een lijst met de beste werken van een van de populairste en belangrijkste Amerikaanse misdaadschrijvers van het moment.

The Black Echo 1992

Het eerste boek van Connelly, dat hij schreef toen hij nog misdaadjournalist was voor Los Angeles Times. De plot over een aantal bankovervallen waarbij de criminelen tunnels hebben gegraven, haalde hij uit een zaak waarover hij nog in de krant bericht had. In The Black Echo – dat een prijs voor beste debuut won – introduceerde Connelly zijn bekendste personage, Harry Bosch, een rechercheur van de moordbrigade van L.A. die totnogtoe in zestien boeken heeft meegedaan.

The Poet 1996

Na vijf Boschboeken liet Connelly in 1996 – twee jaar nadat hij zijn baan had opgegeven om fulltime schrijver te worden – voor het eerst een ander hoofdpersonage opdraven: misdaadjournalist Jack McAvoy, die de zelfmoord van zijn broer Sean onderzoekt en ontdekt dat Sean en vele anderen door een seriemoordenaar gedood zijn. In 2004 opgevolgd door The Narrows, een boek waarin Bosch dan wel weer meedoet.

Blood Work 1998

Het eerste werk van Connelly dat verfilmd werd, in 2002 door Clint Eastwood. Eastwood speelde zelf de hoofdrol als Terry McCaleb, een profiler bij de FBI die na een harttransplantatie op non-actief is gezet. Als de zus van zijn hartdonor echter komt vragen om haar dood te onderzoeken, moet hij toch weer de baan op.

The Lincoln Lawyer 2005

In zijn zestiende boek – ja, dat leest u goed: Connelly brengt zo goed als elk jaar een nieuwe thriller uit – introduceert de auteur Mickey Haller, halfbroer van Harry Bosch en een advocaat in L.A. De matig succesvolle Haller – die vanuit zijn auto, een Lincoln, werkt – staat vooral drugsdealers en kleine criminelen bij, maar als hij een rijkeluiszoon moet verdedigen die van verkrachting beschuldigd wordt, lijken zijn kansen te keren. Een erg spannend boek dat tegelijk inzicht geeft in de werking van het rechtssysteem in L.A. en de VS.

The Fifth Witness 2011

Het recentste werk van Connelly – niet voor lang weliswaar, want in het najaar komt er nóg een boek uit – is de vierde thriller met Haller in de hoofdrol. Uit geldgebrek heeft de advocaat zich op een nieuwe markt geworpen en verdedigt hij nu mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen en hun huis dreigen te moeten afstaan. Zijn eerste cliënte lijkt echter iets te hard te hebben geprotesteerd tegen de inbeslagname van haar woning, als haar bankier vermoord wordt teruggevonden.

NOG ANDERE BOEKEN VAN MICHAEL CONNELLY GELEZEN? LAAT HET WETEN OP WWW.KNACKFOCUS.BE.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content