HET VERHAAL VAN… ROMY SCHNEIDER

ROMY SCHNEIDER. Op 14 april 1982 werd ze dood aangetroffen in haar huis, nauwelijks 43 jaar oud.

Donderdag 23/5, 22.30 – één

Final Days of an Icon, zo heet de portrettenreeks waaruit deze documentaire over filmster Romy Schneider een aflevering is. In de reportage blikken de makers terug op het korte, hevige leven van de actrice die wereldberoemd werd als prinses Sissi, maar op 43-jarige leeftijd na een hele hoop persoonlijke drama’s overleed. Opdat Schneider toch in de eerste plaats herinnerd zou worden voor haar acteerwerk geven we hier vijf titels die u kunt (her)bekijken na afloop van de documentaire.

LA PISCINE (1969)

Psychologisch drama van Jacques Deroy over een schijnbaar gelukkig koppel dat op vakantie is in een luxueuze villa met zwembad nabij Saint-Tropez, en daar door het bezoek van een ex-minnaar en zijn mooie achttienjarige dochter danig op de proef wordt gesteld. Schneider schittert naast Alain Delon, met wie ze enkele jaren voor de opnames van La Piscine ook in het echte leven een stormachtige relatie had gehad.

LES CHOSES DE LA VIE (1970)

Drama van Claude Sautet naar de gelijknamige roman van Paul Guimard over een architect (Michel Piccoli) die bij een zwaar auto-ongeval uit zijn voertuig wordt geslingerd en zijn leven voor zijn geestesoog ziet passeren. En dan vooral de twee vrouwen die belangrijk zijn voor hem: zijn echtgenote, met wie hij een kind heeft, of zijn minnares, gespeeld door Schneider.

LUDWIG (1972)

Sissi kan hier niet ontbreken, maar dan toch liefst de versie die Schneider neerzette in het barokke kostuumdrama van de Italiaanse grootmeester Luchino Visconti. De regisseur kon de actrice overhalen om vijftien jaar na de laatste Sissi-film nog één keer in de huid van Elisabeth van Oostenrijk te kruipen, voor zijn film over Ludwig II, die op zijn achttiende geheel onvoorbereid tot koning van Beieren wordt gekroond en gegeseld wordt door zijn liefde voor zijn nicht Sissi en zijn homoseksuele gevoelens.

L’IMPORTANT C’EST D’AIMER (1975)

Drama van de Pool Andrzej Zulawski naar de roman La Nuit américaine van Christopher Frank, over een actrice in goedkope pulpfilms (Romy Schneider) die een affaire begint met een fotograaf die haar uit het circuit probeert te krijgen. Een van de lievelingsrollen van Romy Schneider én van Pedro Almodóvar, die Todo sobre mi madre aan Schneiders vertolking in deze film opdroeg.

INFERNO (2009)

Een documentaire over L’Enfer, een megalomane film van Henri-Georges Clouzot uit 1964 die na drie weken van turbulente opnames opgegeven werd en nooit uitkwam. Toen hij twee uur lang vastzat in de lift met de tweede vrouw van Clouzot kwam documentairemaker Serge Bromberg erachter dat er vijftien uur beeldmateriaal van L’Enfer bestond, en daaruit distilleerde hij deze mix tussen een making of en de film zelf. Met beelden van een Schneider op het hoogtepunt van haar sensualiteit, waterskiënd, champagne drinkend of naakt vastgebonden op een spoorbrug.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content