HET RAD VAN CULTUUR

Het hoeft niet altijd rock te zijn. Op welk zomers festival houdt het rad voor u halt? Theater aan Zee? Of staat u liever stil bij een vers in Watou? Prefereert u triest plezier en pijnlijke vreugde in Lissewege? Of dan toch maar een nieuwe graftombe bij de virtuele firma Croft?

ZIN IN ZOMER

WANNEER EN WAAR: augustus, Genk, Hasselt en Sint-Truiden

WAAROM: op speciale locaties vinden zes literaire ontmoetingen plaats tussen auteurs, muzikanten en lezers. Vergeet uw stapschoenen niet: elke lezing wordt voorafgegaan door een wandeling of rondleiding.

FESTIVALTIP: David Pfefko leest voor uit Het voorseizoen, onder begeleiding van Paper Wings, de covergroep van Bram ‘Bony King’ Vanparys (24/8).

WEBSITE: www.zininzomer.be

DANSAND!

WANNEER EN WAAR: van 28/6 tot 1/7, Oostende

WAAROM: ondergaande zon, een zeebries (of een zomerbui) én fascinerende danssilhouetten op het strand of de dijk. Dit jaar zoekt het festival de dialoog tussen livemuziek en dans. Eregast Stef Kamil Carlens gaat in First Date in dialoog met danser Samuel Lefeuvre.

FESTIVALTIP: First Date (29 en 30/6).

WEBSITE: www.dansand.be

THEATER AAN ZEE

WANNEER EN WAAR: van 26/7 tot 4/8, Oostende

WAAROM: voor theateravonturiers met zeebenen. Overdag trek je als een nomade langs het strand (of op de dijk) waar je net afgestudeerde theatermakers tegen het gebruinde lijf loopt.’s Avonds (her)beleef je topvoorstellingen, dit jaar geprogrammeerd door het Leuvense muziektheatergezelschap Braakland/ZheBilding.

FESTIVALTIP: Macbeth (Theater Zuidpool, 1/8).

WEBSITE: www.theateraanzee.be

GAMESCOM

WANNEER EN WAAR: van 16/8 tot 19/8, Keulen

WAAROM:’s werelds grootste gamefestival. Ga uzelf te buiten op elke denkbare game, incluis titels die de gewone sterveling dit najaar pas kan spelen. Zelfs voor wie het daglicht niet schuwt, heeft het festival heel wat te bieden: er is een kersvers beachvolleystrand, een testparcours voor motoren en een muziekfestival in de binnenstad.

FESTIVALTIP: in avant-première, de nieuwe Tomb Raider.

WEBSITE: www.gamescom-cologne.com

STRIPS

HELAAS: niks noemenswaardigs.

MAFESTIVAL

WANNEER EN WAAR: van 3/8 tot 12/8, Brugge en Lissewege

WAAROM: ruim 20 concerten, internationale wedstrijden, een expo, lezingen en workshops over ’triste plaisir et doulourouse joye’. De grens tussen lijden en genot vervaagt op dit festival voor oude muziek.

FESTIVALTIP: Venus en Adonis (John Blow) en Dido en Aeneas (Henry Purcell) (12/8).

WEBSITE: www.mafestival.be

MANIFESTA 9

WANNEER EN WAAR: tot 30/9, Genk

WAAROM: voor haar negende editie strijkt Manifesta 9, de Europese biënnale op verplaatsing, neer op de oude mijnsite van Waterschei. Voor het eerst niet alleen met internationale hedendaagse kunst, maar ook historische kunstwerken en aandacht voor het rijke mijnerfgoed.

FESTIVALTIP: The Residence, een filminstallatie van Ronny Heiremans en Katleen Vermeir.

WEBSITE: manifesta9.org

KUNSTENFESTIVAL WATOU

WANNEER EN WAAR: van 7/7 tot 2/9, Watou

WAAROM: voor misschien wel de laatste keer kunt u deze zomer terecht in het grensdorp Watou voor een boeiende mix tussen taal en beeld. Verschillende haltes vormen samen een parcours waar kunstenaars, dichters, toeschouwers en toevallige passanten met elkaar in dialoog treden.

FESTIVALTIP: Zhang Huans zwarte beelden van Boeddha en Christus in de Douviehoeve.

WEBSITE: www.kunstenfestivalwatou.be

DOOR MARIJKE VAN GEEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content