HET R.E.M.-SPOOR BIJSTER?

R.E.M. heeft er definitief een punt achter gezet.
Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

R.E.M. voor dummies

DE INSTAPPLAAT

Voor de leek is er vanaf deze week een stevige ontmaagdingskit beschikbaar. Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage: 1982-2011 is een dubbele, veertig songs tellende dwarsdoorsnede van hun oeuvre: voor R.E.M. een fraai in memoriam, voor u een handige introductie. Maar ook Document (’87) is een goed vertrekpunt: de plaat markeert niet alleen R.E.M. ’s ontbolstering van weerbarstige rockgroep tot balsturige popgroep, van hieruit is het ook handig doorsteken naar hun million sellers uit de jaren 90.

DE MUST-HAVE

Er valt veel te zeggen voor datzelfde Document, en voor Green (’88) natuurlijk, maar misschien nog wel het meest voor Automatic For The People, omdat het de toegankelijkheid van Out Of Time (’91) combineert met de diepgang en torenhoge songkwaliteit van hun vroegste werk. En precies daar bevinden zich de must-haves voor de muzikale fijnproever: Murmer (’83), Reckoning (’84), Fables of the Reconstruction (’85) en Lifes Rich Pageant (’86), waarvan tegenwoordig ook uitgebreide deluxe editions beschikbaar zijn. Voor een beknopt overzicht van R.E.M.’s jaren 80 kunt u ook And I Feel Fine: The Best of the IRS Years in huis halen.

DE STINKER

Stink- ers, zult u bedoelen. Na het vertrek van drummer Bill Berry eind jaren 90 ging het steil bergaf met R.E.M. Up (’98) kon er nog net mee door, maar vooral Reveal (2001) en Around The Sun (2004) – opgebouwd uit niets dan vervelend keyboardgezoem en andere elektronische stoplappen – kunt u maar beter links laten liggen. En op Monster (’94), New Adventures in Hi-Fi (’96), Accelerate (2008) en Collapse Into Now (2011) is het vooral skippen naar de singles.

HET TOEMAATJE

Het toepasselijk getitelde Tourfilm uit 1990 blijft voor elke fan een lust voor oog en oor. Dit tourverslag volgt R.E.M. na de release van Green, en flitsend van zwart-wit naar kleur laat het zien wat voor een energieke livegroep R.E.M. kon zijn en wat voor een bizarre, maar hoogst charismatische frontman Michael Stipe toen was.

VINCENT BYLOO

Partner Content