Vóór u zich in de wondere wereld van Harry Potter begeeft, is het misschien geen slecht idee om u wat namen en termen eigen te maken. …

Vóór u zich in de wondere wereld van Harry Potter begeeft, is het misschien geen slecht idee om u wat namen en termen eigen te maken. Voor het gemak geven we ook telkens (tussen haakjes) de Nederlandse vertaling.

Azkaban: de best bewaakte gevangenis van de toverwereld.

Diagon Alley (Wegisweg): verborgen straat in Londen waar je alles kunt vinden wat een tovenaar nodig heeft. Alleen te bereiken via de kroeg The Leaky Cauldron (De Lekke Ketel).

Dursley (Duffeling): de familienaam van Harrry’s anti-magische oom en tante.

Every Flavour Beans (Smekkies In Alle Smaken): snoepgoed dat letterlijk zegt wat het bedoelt. Je stopt het in je mond zonder dat je weet hoe het zal smaken. Niet altijd even appetijtelijk.

Griffindor (Griffoendor): een van de vier Huizen waarin de leerlingen van Hogwarts onderverdeeld worden, en Harry’s thuis. De andere zijn Hufflepuff (Huffelpuf), Ravenclaw (Ravenklauw) en Slitherine (Zwadderich).

Gringotts (Goudgrijp): de bank van de toverwereld, uitgebaat en bewaakt door kobolden.

Hedwig: Harry’s persoonlijke uil en trouwe postbode.

Hogwarts (Zweinstein): hogeschool voor Hekserij & Hocus-Pocus.

Mudblood (Modderbloed): kind van wie de ouders niet allebei tovenaar zijn.

Muggle (Dreuzel): mensen die geen tovenaarsbloed in de aderen hebben.

Nearly Headless Nick (Haast Onthoofde Henk): huisspook van Griffindor dat zijn naam dankt aan de half mislukte onthoofding die hem zijn leven kostte.

Nimbus 2000: de Bezem der Bezems, zeer geschikt om Quidditch mee te spelen.

Peeves (Foppe): de ondeugende klopgeest van Hogwarts.

Quidditch (Zwerkbal): favoriete sport van de toverwereld. Een kruising tussen basketbal, rugby en schattenjacht, gespeeld op vliegende bezems. De bedoeling is om de Golden Snitch (Gouden Snaai) te vinden en intussen zoveel mogelijk punten te scoren.

Scabbers (Schurfie): Rons schurftige rat.

Sorting Hat (Sorteerhoed): verfomfaaide hoed die de leerlingen hun Huis toewijst.

Voldemort: de gevreesde zwarte magiër die de toverwereld bijna op zijn knieën bracht, Harry’s ouders vermoordde, maar door Harry zelf (toen nog een baby) een halt werd toegeroepen. Zint sindsdien op wraak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content