HET NET OP UW TV

Het online bekijken van televisieprogramma’s en films op tablets en smartphones mag dan een opkomende trend zijn, er gaat nog steeds niets boven de schermafmetingen van een volbloed televisietoestel. Veel fabrikanten spelen hier tegenwoordig handig op in door hun nieuwste machines uit te rusten met allerlei online mogelijkheden en alternatieve manieren van tv-kijken.

DE KEUZE VAN DE KIJKER

Digitale abonnees weten maar al te goed hoe praktisch het is om programma’s te bekijken op een moment naar keuze. We hebben het dan niet over het opnemen en (her)bekijken op een later tijdstip, want dat kon de stokoude analoge VHS-recorder destijds ook, maar over het aanvragen van programma’s en films zoals in een virtuele videotheek. Wie daarnaast wil afwijken van het geprogrammeerde aanbod dat tv-zenders en kabelmaatschappijen voor u uitstippelen, of naar iets specifieks op zoek is, heeft nu mogelijkheden zat. Tv-kijken hoeft anno 2011 niet langer een passief gebeuren te zijn.

TV ONLINE

Het aantal nieuwe tv-toestellen dat rechtstreeks verbinding kan maken met internet wordt almaar groter. De connectie gebeurt volledig draadloos via wifi of met een ethernetkabel. Online video on demand-diensten blijven bij de meeste merken in Vlaanderen momenteel nog erg beperkt. Toch kunt u nu al online programma’s streamen via Eurosport (Sony), en films huren bij videotheken als Videoland (Philips) en Moviemax (Samsung). Steeds meer tv’s van de nieuwste generatie werken tegenwoordig met applicaties en widgets, zoals u die op een smartphone of tablet aantreft. Smart tv heet dat dan. Zo kunt u op uw televisiescherm onder meer YouTubefilms opzoeken en bekijken in een door het toestel opgewaardeerde beeldkwaliteit, foto’s tonen die zich op uw online Flickr- of Picasa-account bevinden, het weerbericht lezen en koopjes napluizen op eBay. Sommige merken hebben zelfs een geïntegreerde internetbrowser, zodat u vanuit het comfort van uw woonkamer met behulp van een afstandsbediening of – en dan is de cirkel helemaal rond – met een toetsenbordapplicatie op uw smartphone op het tv-scherm kunt surfen.

SOCIAL TV

Ook voor wie zich niet met video on demand bezighoudt, kan een tv-toestel met internetverbinding een handig instrument zijn. Er rukt immers nog een nieuwe trend op: Social TV. Intensieve gebruikers van sociaalnetwerkdiensten als Facebook, Netlog en Twitter houden ervan om tijdens het tv-kijken reacties, opmerkingen en bedenkingen te plaatsen op hun profielpagina. Zo ontstaat er een discussie met andere kijkers over een bepaald tv-programma terwijl de uitzending nog loopt. Noem het een uitgebreidere virtuele variant van het zetelgesprek dat tijdens het tv-kijken in elke woonkamer wel eens opduikt. Tot voor kort bleven deze communicatiemogelijkheden beperkt tot laptops, smartphones en tablets. Maar nu komen er tv-toestellen op de markt die het mogelijk maken om via een submenu of applicatie commentaar te posten terwijl u kijkt, dus zonder onderbreking van de tv-weergave. Deze trend is ook de digitale tv-providers niet ontgaan; ze werken het fenomeen zelfs in de hand. Via hun decoder hebben Mobistarklanten bijvoorbeeld sinds eind vorige maand toegang tot hun Facebook- (lezen) en Twitterpagina (lezen en versturen).

EXTERNE OPLOSSINGEN

Kijkers die nog niet meteen van plan zijn om hun tv-toestel te dumpen voor een nieuw exemplaar, maar toch gebruik willen maken van online opties, kunnen tegenwoordig kiezen uit verschillende oplossingen. Een spelconsole zoals de PlayStation 3 heeft een ingebouwde webbrowser, kan rechtstreeks van zijn harde schijf foto’s en videobestanden op tv brengen, ondersteunt DLNA (zie kaderstuk) en heeft toegang tot de arthousevideotheek MUBI. Het kleine Apple TV-apparaat is dan weer in staat om via AirPlay draadloos content van uw iPhone of iPad naar uw televisie over te hevelen, maar fungeert eveneens als online doorgeefluik. Films huren is enkel mogelijk in de Verenigde Staten. De Boxee Box kan dan weer met honderden apps overweg, en is in staat om zo goed als elk mediabestand van een harde schijf af te lezen en door te sluizen naar uw televisiescherm. U kunt ook commentaar en content delen met vrienden via het eigen Boxee onlinenetwerk of via Facebook en Twitter. Ook Google TV opent de deur naar de toekomst, maar is voorlopig hier nog niet te gebruiken.

DOOR DIMITRI DEWEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content