Van gsm-tv tot megaplasmascherm: CeBIT, de grootste Europese beurs voor computers, mobiele telefoons en multimedia, liet ons vorige week in het Duitse Hannover weer watertanden.

`de Nieuwste speeltjes op de Cebitbeurs

De meeste en interessantste nieuwigheden kwamen dit jaar van Samsung. Op het vlak van beeldschermen toonde het Koreaanse merk twee echte innovaties. De eerste is de UbiSync, die binnenkort op de markt komt. Dit is een monitor die je via de USB-poort op een computer aansluit, en niet via de traditionele videokaart. Op die manier kan je aan één notebook of computer tot zes schermen tegelijk hangen. Interessant voor laptopgebruikers die een groter scherm willen, en eigenlijk zelfs voor iedereen die op een eenvoudige manier verschillende schermen tegelijk wil gebruiken. Je kan dan bijvoorbeeld op één scherm je e-mail open laten staan, terwijl je op een ander scherm surft. Daarnaast presenteerde Samsung een scherm dat beelden in 3D kan laten zien. Een prototype weliswaar, maar als er ooit spelletjes voor worden ontwikkeld, belooft het effect spectaculair te zijn.

Samen met Microsoft lanceerde Samsung de Q1 Ultra Mobile, een draagbare minicomputer zonder apart toetsenbord. Het toestel kan via UMTS draadloos internet aan, het heeft een mooi scherm en biedt voor de rest dezelfde mogelijkheden als andere notebooks met Windows Vista.

Samsung heeft iets met het woord ‘Ultra’, want het lanceert ook alweer een nieuwe reeks gsm’s met de naam Ultra II. De toestellen worden nog platter dan de eerder gelanceerde Ultramodellen. Daarnaast kondigt Samsung gsm’s aan die gericht zijn op muziek, mobiele tv (links: de MediaFLO tv-gsm) of foto’s. De SCH-B600 hiernaast wordt bijvoorbeeld de eerste fotofoon met maar liefst 10 megapixels.

LCD TV system

Vlakke tv-schermen blijven de toppers binnen het home entertainmentgamma. Fabrikanten proberen elkaar zowel qua formaat als op vlak van toeters en bellen de loef af te steken. Sharp toonde bijvoorbeeld een lcd-scherm van maar liefst 108 inch, terwijl Panasonic (foto: de Viera Plasma) de nadruk eerder op de kwaliteit van het beeld legde met bijvoorbeeld zijn Full HD-plasmascherm. Deze schermen ondersteunen de 1080P hoge definitie standaard, en moeten de beelden niet alleen mooier, maar ook veel sneller tonen.

Op CeBIT ook veel aandacht voor navigatietoestellen. Grote namen als TomTom, Mio en Garmin lanceerden hun nieuwste producten, maar ook tal van andere bedrijven proberen een graantje mee te pikken van deze exploderende markt. Mio kondigde onder meer vier nieuwe navigatietoestellen aan, van een eenvoudig instapmodel tot de geavanceerde C520t (foto), die tegelijk gps, handenvrije gsm-kit én multimediaspeler is.

Bruno Koninckx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content