‘HET LIEFST VAN AL BLIJF IK VOORTAAN ACHTER DE CAMERA’

House of Cards is ook de comeback van Robin Wright, als Frank Underwoods vrouw Claire, de nieuwe first lady van de VS. ‘En het is potverdikke tijd dat ook eens een vrouw president wordt.’

Aan de zijde van Frank Underwood staat nog steeds Claire, zijn perfect geklede, maar al even kwaadaardige gemalin. En nu ze first lady is, wil ze uit de schaduw van haar man treden. VN-ambassadrice lijkt haar wel wat. Het ultieme power couple houdt, ondanks alle obstakels, nog steeds stand.

‘Niet dat we huwelijksadvies willen geven’, lacht actrice Robin Wright, ‘maar hun geheim is twee woorden: wederzijds respect. Ze kennen elkaar al lang en ze spreken dezelfde taal: de taal van de oorlog. Hun motto is simpel: jij doet iets voor mij, en ik doe iets voor jou. Als een van beiden over de schreef gaat qua egoïsme of hebzucht, straft de ander dat onmiddellijk af. Om kort te gaan: hun huwelijk is een contract. Ik zie Claire overigens niet als door en door slecht. Ook zij heeft haar zwakheden. Zo nu en dan krijgt ze een emotionele breakdown. Het zou ontiegelijk saai zijn om Claire de hele tijd als een Lady Macbeth op te voeren die nooit breekt, zich nooit schaamt. Onze showrunner weet wel beter.’

De lof die Wright nu krijgt, heeft iets van een comeback: als jong, knap, en aanstormend acteertalent oogstte ze succes in films als The Princess Bride (1987) en Forrest Gump (1994), maar daarna verdween ze een poosje van de radar. Haar meest in het oog springende recente rol was die van mevrouw Sean Penn, en dat was geen fictie: haar onstuimige huwelijk met de acteur en hun breuk in 2010 werd breed uitgesmeerd in de tabloids. En nu lijkt weer een nieuwe rol te lonken, ook al geen fictie.

Je heb ondertussen al drie afleveringen van House of Cards geregisseerd. Smaakt dat naar meer?

ROBIN WRIGHT: Eerlijk? Ik zou het liefst van al voor de rest van mijn dagen achter de camera staan. Was het beangstigend? Zeker en vast. Maar ik draai al dertig jaar mee in de filmbusiness, ik wéét hoe het wereldje werkt. Meer nog dan dat je controle hebt over je eigen visie, vind ik het mooiste en meest uitnodigende aspect van regisseren de samenwerking met de acteurs. Kevin Spacey is op dat vlak overigens een unieke vakman.

Jullie eerste kennismaking dateert al van 1998, toen jullie samen in hetkomische drama Hurlybury acteerden.

WRIGHT: Klopt. Het doet bijzonder veel deugd om opnieuw met Kevin op de set te staan. Niet het minst omdat we ons te pletter amuseren. Hij doet me constant giechelen tussen de takes door. Ik denk dat hij dat met opzet doet. (lacht) Ja, ik heb al veel make-up van mijn gezicht moeten wrijven. We zijn net twee kleine kinderen.

Zou je een vrouwelijke president zien zitten?

WRIGHT: Het wordt potverdikke tijd! Er zitten maar 21 vrouwen in het Amerikaanse Congres. Ooit zijn die eens rond de tafel gaan zitten, en in minder dan 90 minuten hadden ze de oplossing voor een prangend probleem. Vrouwen hebben echt een gemeenschapsinstelling, mannen zijn veeleer vechtlustig en egocentrisch. Dat verklaart waarom er nooit wetten in het Congres worden goedgekeurd. (lacht) Die kemphanen gaan continu met elkaar in de clinch.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content