HET LEVEN ZOALS HET IS: PLANCKENDAEL

20.05 – ééN

Neushoorns die een schoonheidsbehandeling krijgen met frituurolie en loops worden, een gewonde jak die geteisterd wordt door eksters, kamelen die een zomercoupe krijgen… Het Leven Zoals Het Is volgde 9 maanden de bijzonderste momenten in Planckendael. Wat is het toch met onze mensen, dat die beestenboel op de buis ons zo blijft fascineren? HLZHI: De Zoo haalde pieken van 1,3 miljoen kijkers en krijgt later dit seizoen nog een tweede serie. Daarnaast doet Dieren in Nesten het ook meer dan behoorlijk. ‘Ik kan het zelf ook niet verklaren’, zegt Ann Bellemans van het productiehuis Primo Piano, dat met HLZHI: Spoedgevallen eerder zijn strepen verdiende. ‘Of het moet zijn dat dierenprogramma’s in familieverband bekeken kunnen worden.’

Voor de ploeg was het toch een moeilijke klus om een spannende serie te maken over het dierenpark Planckendael. ‘Het is niet eenvoudig om dieren te filmen. Ze horen bij de onvoorspelbare ‘drie B’s’: van baby’s, boten en beesten weet je nooit wat te verwachten. Omdat dieren niet spreken, maar vooral omdat ze nauwelijks luisteren.’ Bellemans drukt ons op het hart dat de serie niet te veel zal overlappen met Dieren in Nesten bijvoorbeeld: ‘Het verschil is dat we veel langer in de biotoop van de dieren bleven. En we belichten ook vaker de grappige of ontroerende zaken. De nadruk bij Dieren in Nesten lag toch vooral op de problemen.’

Toch loerde er ook gevaar om de hoek tijdens de draaidagen: ‘We mochten alles van dichtbij volgen, en dat was vooral bij de neushoorns een hachelijke onderneming. Die kolossen kunnen ontzettend agressief zijn. De opnames eindigden ook net voor het vogelgriepvirus Europa in de ban hield, en in de laatste aflevering merk je daar al iets van: Jean, de vogelman, moet zijn vogels ophokken en je voelt duidelijk dat zijn hart breekt. Je leeft echt met hen mee. Die mix van plezier, dierenliefde en emoties is de kracht van deze serie, denk ik.’ (G.V.A.)

De Werf Tweede seizoen van de realityreeks waarin tien koppels hun droomhuis mogen bouwen (21.10 – VTM) l The Secret History of Genghis Khan Documentaire over de échte Genghis Khan, die niet alleen een wreedaardige veroveraar was, maar ook een doordacht politicus, een verantwoordelijk gezinshoofd en een filosoof (22.00 – BBC2).

The Lord of The Rings – The Return of the King HHHH Een beetje out of the blue, maar dit is het monumentale slotluik van Jacksons indrukwekkende Tolkien-saga, met scènes waar je, verstomd van verbazing, met open mond naar zit te kijken (21.10 – Kanaaltwee) l Heat HHH Paul Morrissey, VS 1972. Het slotluik van Warhol-protegé Paul Morrisseys met Flesh en Trash begonnen trilogie. Morrissey transponeerde Von Sternbergs Der Blaue Engel naar een motel en mansion met zwembad in L.A., terwijl lustobject Joe Dallesandro de aandacht van iedereen opeist. Een undergroundklassieker die grappig blijft dankzij zijn vrolijk spottende kijk op Hollywood en de Amerikaanse familie (01.10 – ARTE) l The Big Combo HHHH Joseph H. Lewis, VS 1955. Joseph H. Lewis, regisseur van de nihilistische amour-fou Gun Crazy, speelt in deze door John Alton contrastrijk gefotografeerd gangster-noir met de conventies van het genre, maar hij poeiert de kijker wel af met een uppercut van een seksueel gevecht tussen Cornel Wilde en Brian Donlevy om de aantrekkelijke Jean Wallace. De canon van de film noir (01.35 – BBC 2).

G.V.A.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content