21.00 – Ned3

Voor een bizar, idioot of wetenschappelijk experiment meer of minder zijn wij altijd te vinden, zeker als het een antwoord zoekt op belangrijke levensvragen als ‘Bestaat er een onbreekbare paraplu?’, ‘Hoe maak je een bierflesje open met een A4’tje?’ of ‘Kan je een ei ontkoken?’. In Het Lab word je op je wenken bediend door presentatoren Mirella van Markus en Sulay Reval, die samen met enkele gewillige en bevlogen nerds de meest uiteenlopende praktische en psychologische tests uitvoeren.

Wat is het vreemdste experiment dat jullie hebben uitgevoerd?

Mirella van Markus: Om uit te testen of bepaalde producten hun claims wel kunnen waarmaken, zijn we toch heel ver gegaan. Of een glas onbreekbaar is, weet je toch pas zeker als je het in een caravan zet en er dan van op grote hoogte een auto op laat neervallen? (lacht) Een bad met water en maÏzena vullen om uit te zoeken of je zo over water kan lopen, vond ik toch ook vrij bizar.

En wat de psychologische tests betreft?

Van Markus: We hebben onder meer onderzocht waar mannen en vrouwen het eerst naar kijken als ze elkaar ontmoeten. Voor die test hebben we hen dat niet enkel laten vertellen, maar ook stiekem met een eyetracker de beweging van hun ogen gevolgd. De resultaten waren verhelderend.

Zijn er ook proeven gruwelijk mislukt?

Van Markus: Tuurlijk wel. Zo hebben we meer dan drie kwartier tevergeefs geprobeerd een tractorband te laten knappen tot bleek dat er een lek in zat. Al was het meest angstaanjagende experiment toch onze poging om het Byzantijnse vuur te recreëren: toen ik het vuur aanstak, verwachtte ik een klein vlammetje, maar ik kreeg een steekvlam die haast mijn haar in brand liet vliegen.

Was je vroeger zelf een wetenschapsfreak?

Van Markus: Ik heb communicatiewetenschappen gestudeerd, de sociale kant van de wetenschappen interesseert me dus wel. De scheikundige kant vond ik op school dan weer ofwel niet boeiend, ofwel volledig nutteloos. Daarom kiezen we in Het Lab net voor echt spectaculaire proeven, zodat wetenschap plots heel wat aantrekkelijker lijkt. Of heb jij in je aquarium thuis al eens geprobeerd een schip te laten zinken zoals in de Bermudadriehoek?

Hustle Nieuwe, derde seizoen van de Britse reeks rond een groepje zwendelaars (22.15 – Canvas) Great Sporting Duels: Carl Lewis – Mike Powell Documentaire over de finale in het verspringen op het WK Atletiek in Tokio in 1991 (0.10 – Canvas).

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content