21.00 – Canvas

Het laatste maal

Twee weken geleden werd in de Amerikaanse staat Texas Frances Newton geëxecuteerd, een veertigjarige zwarte vrouw die ter dood was veroordeeld omdat ze achttien jaar geleden haar man en twee kinderen heeft vermoord. De zaak kreeg volop aandacht in de media, omdat het pas de derde keer was dat Texas een vrouw terechtstelde, maar voor de plaats waar Newton aan haar einde kwam – het stadje Huntsville – was de executie de gewoonste zaak van de wereld. De gevangenis in Huntsville is immers verantwoordelijk voor alle doodstraffen van de staat Texas, en dat zijn er nogal wat. Sinds Texas de doodstraf in 1982 weer invoerde, zijn er al ruim driehonderd gevangenen geëxecuteerd en daarmee doet de staat het stukken ‘beter’ dan de tweede in rij, Virginia, waar men niet eens aan honderd komt. Huntsville heeft in de Verenigde Staten dan ook enkele weinig benijdenswaardige koosnaampjes meegekregen, zoals de ‘Death Capital’ of de ‘Heart of Darkness’.

De bewoners van Huntsville zijn echter trots op hun gevangenis. Niet verwonderlijk, want die is samen met de plaatselijke universiteit de grootste werkgever van de streek (en de universiteit hangt dan nog voor een belangrijk stuk af van de gevangenis: de grootste opleiding daar is immers criminologie). De gevangenis zelf is ook trots op haar verwezenlijkingen: in 1989 werd het Prison Museum geopend, waar de geschiedenis van het Texaanse gevangeniswezen getoond wordt, en dat is ondertussen een van de grootste publiekstrekkers uit de streek geworden. Hét succesnummer is ‘Old Sparky’, de elektrische stoel die in Huntsville werd gebruikt van 1918 tot 1964.

Friends Voor wie er vorig jaar niet bij was: de allerlaatste aflevering van Friends. VT4 zendt vanaf morgen trouwens voor de verandering de sitcom nóg eens uit, weliswaar pas vanaf het vijfde seizoen (19.30 VT4) Dickens in America Reisprogramma waarin de makers de weg volgen die Charles Dickens aflegde tijdens zijn Amerika-reis uit 1842, en kijken hoe het land is veranderd (20.00 BBC2) Miss Marple Nieuwe reeks misdaadverhalen gebaseerd op het werk van Agatha Christie (22.45 Canvas).

La ville est tranquille ** Robert Guédiguian, FR 2000. Gitzwart portret van Guédiguians door werkloosheid en racisme getroffen geboortestad Marseille. Voor de normen van deze sociaal geëngageerde filmer (Rouge Midi, Marius et Jeannette) is dit een opvallend pessimistisch portret, een patchwork over het failliet van het collectieve en de zege van het individualisme. Al laat Guédiguian – hij werkt opnieuw met zijn vaste groep acteurs waaronder Jean-Pierre Darroussin, Gérard Meylan en Ariane Ascaride – op het einde toch nog enige hoop uitschijnen. Maar het pittoreske Zuid-Frankrijk van Marcel Pagnol is ver, ver weg (00.15 – ARTE) Blue Hawaii * Norman Taurog, VS 1961. Een flinke portie Elvis-kitsch: moet kunnen! Can’t Help Falling in Love en Rock-A-Hula-Baby zijn slechts enkele van de vele songs die The King, als ex-GI in spannende short, in deze tamme musical vol exotische dansnummertjes zingt, zowaar met de surfplank onder de arm. (13.45 – VijfTV)

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content