HET KAN HIER GEBEUREN

Dimitri Dewever medewerker Trends

Beleef de zinloosheid van de oorlog van op de eerste rij: als onschuldige burger. This War of Mine: The Little Ones is bepaald geen alledaags spel.

ACHTERGROND

Games met een boodschap: ze bestaan, getuige deze indietitel van de Poolse 11 Bit Studios. Je komt terecht in een niet nader bepaalde oorlog waarin een stad onder vuur ligt. Hier geen epische slagvelden, geen kogelregens en heroïek uit het Hollywoodvaatje, wel hulpeloze burgers en kinderen die er in hun dagelijkse overlevingsstrijd alleen of samen het beste van proberen te maken. Een bloedserieus spel waarvan een deel van de opbrengst naar War Child, een organisatie die kinderen helpt bij de verwerking van oorlogstrauma’s, gaat.

SCHUILPLAATS

In dit survivalspel speel je afwisselend verschillende personages die in en rond hun schuilplek in leven trachten te blijven terwijl de winter almaar dichterbij komt. Het verhaal schuift die personages op het gepaste moment automatisch naar voren, maar je kunt ook een zijmodus starten, waarin je de speelbare personages voor aanvang zelf kiest. Elk van die individuen heeft een andere achtergrond, inclusief doorleesbare bio, zodat ze meer worden dan bordkartonnen poppetjes. Je kunt als gamer dwars door de muur in hun schuilplaats, die verschillende verdiepingen en kamers omvat, binnenkijken, een beetje zoals een poppenhuis.

GEVAREN EN VALKUILEN

Personage X kan boven rommel opruimen terwijl personage Y uitrust op een zelf ineengeknutseld bed en personage Z radioboodschappen tracht te beluisteren. Zoals bij The Sims heeft elk personage eigen behoeftes: slapen, eten, (in het geval van kinderen) spelen… ’s Nachts kun je gebouwen in de nabije omgeving uitkammen: op zoek naar medicijnen, gereedschap en proviand. Maar dan is ook je eigen schuilplek kwetsbaar, omdat dieven er in jouw afwezigheid kunnen binnenvallen. Je moet dus ook verdedigingsmaatregelen nemen. Overleven blijkt geen sinecure te zijn.

VERDICT

This War of Mine: The Little Ones is geen titel waar je vrolijk van wordt, wat gezien de boodschap nu ook niet zo vreemd is. De makers hebben een schitterend pamflet tegen oorlogsellende afgeleverd, een game die in deze tijden van gewelddadige broeihaarden bijzonder actueel is. De besturing, omgevingsarchitectuur en spelopbouw zijn zeker niet zonder gebreken, en wie op zoek is naar spanning en sensatie is hier aan het verkeerde adres. In de plaats krijg je wel een titel die onder je huid kruipt. Een unieke ervaring.

THIS WAR OF MINE: THE LITTLE ONES ****

PC, PLAYSTATION 4, XBOX ONE

DEEP SILVER

DIMITRI DEWEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content