20.45 – één (ook te zien op 28/12 op Canvas en op 6/1 op één)

Na het vijfdelige TerZake-experiment van vorig jaar keert de ploeg van Het Journaal onder luid gejuich terug naar haar oude vertrouwde formule. Vijftig minuten lang overdondert Het Jaaroverzicht u nog eens met de mooiste, bijzonderste en meest tekenende beelden van 2007. ‘Geen strikte hoofdstukken, van vreugde naar verdriet en zelfs met wat sport: zoals het leven zelf’, vertelt projectleider Björn Soenens. ‘Het hoeft dus niet altijd doodernstig te zijn.’

Het kind heeft zelfs een naam gekregen: ‘Het Jaar van de Kloof’.

Björn Soenens: En we hebben de verbanden niet eens ver moeten zoeken. De kloof in het Londense Tate Modern loopt daar niet voor niets. De kloof tussen Noord en Zuid, arm en rijk, Nederlands- en Franstaligen… ook de kloof tussen wat verteld wordt en wat erachter zit: ook de zaak-Maddie McCann heeft het jaar beheerst en we kennen nog steeds de ware toedracht niet.

Wat is voor jou hét beeld van 2007?

Soenens: Het zal hem blijven achtervolgen: Yves Leterme die op de trappen van de kathedraal de Marseillaise als de Brabançonne aanheft. Of je nu voor of tegen hem bent, hij is de man van 2007. Minder bekend, maar voor mij even symbolisch was het beeld van Helga Stevens, die als doof N-VA-parlementslid De Vlaamse Leeuw in gebarentaal uitbeeldde en zo onbedoeld de nadruk legde op het feit dat wij kennelijk niet naar elkaar kunnen luisteren.

Ook de processierupsen krijgen een belangrijke rol toebedeeld.

Soenens: Voor ons staan die rupsen model voor de moeizaamste formatie ooit. Het jaar is daardoor in zekere zin onaf, we weten nog steeds niet waar we met de regering aan toe zijn. We staan nog maar aan het begin van iets dat niet tegen te houden is. Geloof me vrij: dit komt later nog in het eeuwoverzicht.

Kan je 2007 een goed jaar noemen?

Soenens: Goh, het is vooral een bijzonder jaar geweest. Het was een jaar zonder 9/11 of val van het IJzeren Gordijn, maar wel met scharniermomenten als het proces-Van Themsche, de grootste bankovername van ABN Amro door Fortis, de soap rond de Ecuadoraanse Angelica en de machtsoverdracht van Chirac naar Sarkozy. En toch is de wereld niet veranderd. Het is zoals op een receptie: iedereen dronk een glas, deed een plas en alles bleef zoals het was.

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content