HET JAAROVERZICHT (1) – HET JAAR VAN HET NIEUWS (2)

Zondag 25/12, 20.10 – Canvas (1) – Dinsdag 27/12, 20.45 – vtm (2)

De VRT laat dit jaar de beelden voor zich spreken en plakt in Het Jaaroverzicht 75 minuten lang de belangrijkste nieuwsfeiten chronologisch aan elkaar. Voor Het Jaar van het Nieuws ging vtm toch een stapje verder: Stef Wauters trok van de ene nieuwswaardige plek naar de andere. ‘Ik presenteer van op het Tahrirplein in Caïro, maar vanwege de eurocrisis ook van aan het Dexiagebouw in Brussel’, aldus de ankerman. ‘We zijn zelfs naar de Japanse oostkust getroffen om daar te peilen naar de ravage na de tsunami.’

Hoe zou het in Fukushima zijn: zijn de mensen de kernramp nog niet vergeten?

STEF WAUTERS: Die ramp heeft vroeg in het jaar plaatsgevonden, en sindsdien is er nog erg veel gebeurd. En toch, ze is een wereldwijd kantelpunt gebleken. Intussen staan de mensen weer veel kritischer tegenover kernenergie. Zo werd in Duitsland al beslist om de kerncentrales vervroegd te laten uitdoven, en dat zal niet zonder gevolgen blijven.

Zijn er nieuwsfeiten die we helemaal over het hoofd dreigen te zien?

WAUTERS: Helemaal vergeten is hij niet, maar de dood van Osama bin Laden is toch wel in de schaduw van veel andere nieuwsfeiten terechtgekomen. Wat mensen misschien wel helemaal vergeten zijn, is dat we in de lente prachtig weer hebben meegemaakt. (Monkelend) En we laten Ilse Uyttersprot, burgemeester van Aalst, haar gloriemoment op die toren toch ook nog eens herbeleven.

Er mag nog gelachen worden?

WAUTERS: Meer zelfs, ondanks of net door alle ellende in 2011 hadden de mensen behoefte aan een sprookje. Daarom blikken we vanuit Londen terug op het huwelijk van prins William en Kate. Natuurlijk vergeten we haar zus Pippa niet, want sinds dat huwelijk lijkt het wel om een societytriootje te gaan.

Landen jullie ook in Oslo, waar Anders Breivik een bloedbad aanrichtte?

WAUTERS: Uiteindelijk hebben we besloten om dat nieuws geen prominente plaats te geven. Met alle respect voor de slachtoffers: binnen een paar jaar zal die aanslag een fait divers zijn in de wereldgeschiedenis. Toch als je het vergelijkt met de echte kantelmomenten: de opkomst van Azië en met name China, de Arabische revoluties en tegelijkertijd de tanende macht van het Westen. We zitten midden in een omwenteling, een die zich de laatste jaren al had aangediend. Het lijkt erop dat de puzzelstukken in elkaar vallen.

2012 wordt voor de media alvast een woelig jaar. Maakt de vtm-nieuwsdienst over twaalf maanden nog een jaaroverzicht?

WAUTERS: Als het aan mij ligt: absoluut. Ik blijf het een verstandige en noodzakelijke keuze vinden om in een jaaroverzicht te investeren. De maalstroom aan dagelijks nieuws is zo immens. Het is heel nuttig om een keer te stoppen, terug te blikken en proberen te begrijpen wat er met onze wereld gebeurt.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content