Scarlettfans zitten de komende maanden gebeiteld, met liefst drie films waarin ze een hoofdr0l vertolkt.

Scoop

‘We kunnen het zo goed met elkaar vinden. Ik hoop echt dat we ooit eens samen voor de camera staan’, zei Johansson tegen Woody Allen tijdens het draaien van Match Point, en de hersenen van de New Yorkse regisseur gingen aan het werk. Het resultaat is een Manhattan Murder Mystery-achtige komedie geworden, waarin Allen en zijn nieuwste muze – hij speelt een goochelaar, zij een studente journalistiek – een reeks moorden proberen op te lossen nadat het duo een tip uit het hiernamaals heeft gekregen. Wanneer ze contact zoeken met de mogelijke killer, een knappe lord (Hugh Jackman), blijkt dat Johanssons personage niet bepaald ongevoelig is voor diens charmes. In Amerika is Scoop alvast zeer lauw onthaald. Over het geestige samenspel tussen Allen en Johansson – dat herinneringen oproept aan Allens gekibbel met Diane Keaton – is iedereen enthousiast. Maar de rest van de film wordt afgedaan als middelmatig en formulair. En zeggen dat Johansson hiervoor Mission Impossible 3 liet schieten! Of ze daar wakker van ligt, is dan weer een andere kwestie.

The Black Dahlia

Cinemagrootmeester Brian De Palma die James Ellroys op waargebeurde feiten gebaseerde roman verfilmt, hopelijk kan zelfs houten klaas Josh Hartnett dat niet verknallen. De Pearl Harbour-acteur speelt in de openingsfilm van het 63e Filmfestival van Venetië (vanaf 30/8) een jonge flik die samen met zijn partner (Aaron Eckhart) een brutale moord op een wannabe starlet, die bekend stond als The Black Dahlia, moet oplossen. Aan femmes fatales geen gebrek in deze langverwachte prent, die eveneens dit najaar in de Vlaamse zalen uitkomt: Mia Kirshner ( Exotica) neemt de titelrol voor haar rekening, Hilary Swank laat zich van haar meest sexy kant zien als de mysterieuze dochter van een rijke familie en Scarlett Johansson speelt Kay Lake, de jongedame aan wie beide agenten – hoe kan het ook anders? – hun hart verpand hebben. Ellroy is trouwens laaiend enthousiast over het vakmanschap van De Palma: ‘Ik ben een grote fan van zijn Body Double. Je kunt zijn werk vergelijken met dat van Hitchcock, maar als je het mij vraagt, zijn Brians films net iets gewaagder.’ Pittig detail: Hartnett en Johansson vormen sinds de tournage een stel.

The Prestige

Christopher Nolans nieuwste heeft iets van een Batman Begins-reünie. Hij werkt opnieuw samen met de crew van de succesvolle comic-verfilming, Christian Bale neemt andermaal een hoofdrol voor zijn rekening en ook Michael Caine is weer van de partij. De American Psycho-acteur speelt een 19e-eeuwse goochelaar die het Londense publiek steeds opnieuw verbaast met zijn tovertrucs. Wanneer zijn aartsrivaal (Hugh Jackman, ook al een comic-held) de geheimen van de illusionist probeert te achterhalen, ontdekt deze dat er wel eens echte magie in het spel zou kunnen zijn. Naast Scarlett Johansson, die – alweer – Jackmans bevallige geliefde vertolkt, speelt ook nog David Bowie mee. Cinefielen die vreesden dat Nolan na Batman Begins alleen nog geïnteresseerd zou zijn in groots opgezette producties, kunnen opgelucht ademhalen. The Prestige werd gedraaid voor amper 40 miljoen dollar (een peulenschil in Hollywood dezer dagen) en het zoals een goocheltruc opgebouwde scenario werd meegeschreven door Jonathan Nolan, Christophers jongere broer, op wiens kortverhaal Memento gebaseerd was.

(S.T.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content