Als je de onheilsprofeten van vandaag mag geloven, bestaat de wereld – laat staan België – over vijf jaar niet meer. Zo’n vaart loopt het hopelijk niet in Het jaar 2015, waarin nieuwsanker Wim Devilder acht bekende experts laat inschatten waar we over vijf jaar zullen staan.

Dinsdag 9/11 en donderdag 11/11, 20.45 – één

De eindredacteur omschreef ‘Het jaar 2015’ als jouw kindje. Hoezo?

Wim Devilder: Ik heb dit voorjaar geopperd om in dit symbolische jaar 2010 vooruit te blikken. Als nieuwsdienst doen we dat eigenlijk nooit. We blikken wel vaak terug op het nieuws van de dag, het afgelopen jaar of langer geleden. Daarom spreek ik met acht mensen over hoe zij denken dat de wereld zich in hun vakgebied zal ontwikkelen: Jacques Rogge, Rudi Vranckx, Goedele Liekens, Alexander De Croo, Marleen Temmerman, Monseigneur Léonard, Wouter Vandenhaute en Jef Vermassen.

Dat doet een beetje denken aan het Nederlandse ‘Vijf jaar later’. Zijn er overeenkomsten?

Devilder: Het is alleszins de bedoeling om over vijf jaar de interviews op te diepen. Let wel, Het jaar 2015 is bedoeld als nieuwsprogramma. Het is geen BV-programma, zoals in sommige artikels te lezen stond, of een spelprogramma. We hebben zeker niet de bedoeling om een checklist aan te leggen waarmee we onze gesprekpartners over vijf jaar op de korrel kunnen nemen. We vragen hen evenmin om in een glazen bol te kijken.

Vandaag regeert het pessimisme en vrezen sommigen zelfs de ondergang van het Avondland. Is het over vijf jaar al zo ver?

Devilder: Er is geen uitgesproken optimistische of pessimistische toon. Ik ben wel verrast door sommige optimistische verwachtingen. Zo is Marleen Temmerman er behoorlijk hoopvol over dat verschillende millenniumdoelstellingen tegen 2015 gehaald of toch minstens benaderd zullen worden. Ook de verwachtingen van Rudi Vranckx, die we vroegen in te schatten waar de internationale brandhaarden zich zullen bevinden, vond ik opmerkelijk: Hij denkt niet dat moslimterroristen op Europese bodem aanslagen zullen plegen.

Met onvoorziene dramatische gebeurtenissen als de WTC-aanslagen van 11/9 kunnen jullie gasten onmogelijk rekening houden. Hebben daarom mensen gepast?

Devilder: Dat voorbehoud moeten we inderdaad maken. Net daarom vind ik dit project zo interessant. Over vijf jaar kunnen we nagaan wat de verwachtingen vandaag waren en vervolgens achterhalen wat er gebeurd is waardoor deze wel of niet zijn uitgekomen. Ik was alvast aangenaam verrast over hoeveel experts bereid waren om mee te werken. Zeker van personen die zelden op interviewaanvragen ingaan, zoals Wouter Vandenhaute en Jacques Rogge.

En kan je ons al zeggen of België over vijf jaar nog bestaat?

Devilder: Naast specifieke vragen over hun vakgebied hebben we ook iedereen een reeks met dezelfde standaardvragen voorgelegd. ‘Bestaat België in 2015 nog?’ was er daar één van. Ik wil nog niet te veel verklappen, maar de meesten van onze experts lopen zeker niet te hard van stapel.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content