20.30 – CANVAS

HET GROOT DICTEE DER NEDERLANDSE TAAL

Een muisstille zaal, vol lieden die zich met vulpen en hun tong uit mond over een blad papier buigen. Echt spannende televisie is het niet. Maar dat neemt niet weg dat zo’n miljoen tv-kijkers elk jaar afstemt op Het Groot Dictee der Nederlandse Taal, dat inmiddels aan zijn vijftiende aflevering toe is. Vanuit uw luie zetel kunt u zich vanavond weer wentelen in Schadenfreude als schrijver Erwin Mortier zich te pletter zweet boven de vervoeging ‘ge-e-maild’, de Antwerpse nachtburgemeester Vitalski struikelt over de spelling van ‘sinjoren’, of Slimste Turk Selahattin Koçak er niet in slaagt zijn voornaam foutloos aan het papier toe

te vertrouwen. Toch zullen de slaagkansen van de Vlamingen dit jaar gevoelig stijgen want de tekst wordt niet meer alleen voorgelezen door dicteehabitué Philip Freriks – wiens gewauwelde voordracht al sinds jaren aan Vlaamse kant verguisd wordt – maar ook door ex-jurylid en nieuwsanker Martine Tanghe.

Vond jij Freriks ook zo moeilijk te verstaan?

Martine Tanghe: Absoluut niet. Er wordt gezegd dat ik gevraagd werd omdat Philip onverstaanbaar zou voorlezen, maar niets is minder waar. Dat ik nu mee voorlees, is gewoon een geste naar de Vlamingen. Daar dacht Philip zélf al jaren over. Na vijftien jaar mag de formule al eens opgefrist worden, niet?

Wie van de prominenten maakt de meeste kans volgens u?

Tanghe: Daar valt eigenlijk geen peil op te trekken: vorig jaar maakte Annelies Van Herck, een journaliste, het minste fouten. Maar ooit is Jean-Marie De Decker een van de laureaten geweest. Je snapt dat ik dus zelfs geen voorzichtige voorspelling durf te geven (lacht).

Vlamingen zouden wel beter scoren op het Dictee ondanks het feit dat ze minder taalvaardig zijn dan de Nederlanders.

Tanghe: Dat is een fabeltje, hoor. Of toch alleszins een oud verhaal. Het klopt dat Vlamingen minder mondig zijn, maar ze zijn helemáál niet minder taalvaardig. Ik heb eerder de indruk dat de meeste Nederlanders er de laatste tijd een slordiger taalgebruik op na houden.

Malcolm In The Middle Nieuw seizoen – het vierde – van deze Amerikaanse sitcom over een hoogbegaafd jongetje en zijn familie (16.45 – Kanaaltwee) Seventh Heaven Eerste aflevering van de achtste jaargang van de behoorlijk melige dramareeks rond een Amerikaanse priester en zijn gezin. In de VS kreeg de serie overigens enkele weken geleden het genadeschot, na tien seizoenen (18.40 – Kanaaltwee).

(G.V.A.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content