HET GENDEREXPERIMENT

15.25 – VITAYA (HERHALING VAN ZONDAG 26/2, 22.00)

Het verschil tussen mannen en vrouwen. Het is het onderwerp van een hoop verhitte discussies in de late uurtjes op café, en van tal van bestsellers waarin omstandig en in heldere bewoordingen uitgelegd wordt waarom de andere sekse doet wat ze doet. Ook onze eigenste openbare omroep besloot enkele maanden geleden eens te bekijken in hoeverre mannen en vrouwen van elkaar verschillen, in de datingshow Body & Soulmates. Voor de driedelige documentaireserie Het genderexperiment besloot de BBC het iets grondiger aan te pakken. De Britse omroep stuurde een groep enquêteurs op pad om over de hele wereld bij mannen en vrouwen interviews te gaan afnemen over hun gedrag. Uiteindelijk verleenden maar liefst een half miljoen mensen hun medewerking aan de studie – een record voor een onderzoek als dit. De resultaten krijgen we te zien in de drie afleveringen van Het genderexperiment, en daarnaast organiseren de wetenschappers ook nog een paar proeven om de verschillen tussen mannen en vrouwen van naderbij te bekijken. In de eerste aflevering – over de rol die onze hersenen spelen – krijgen we bijvoorbeeld aan de hand van een hersenscan te zien wat de effecten zijn van de geslachtshormonen op ons brein. In een nog opmerkelijker experiment krijgt een 29-jarige vrouw maandelijks een dosis testosteron geïnjecteerd, om de gevolgen daarvan te bekijken. En wat blijkt: na een tijdje verandert ze in een man.

Timewatch: Missing In Action Documentaire over de ruim 1300 Amerikaanse piloten die tijdens de oorlog in Vietnam verdwenen terwijl ze bombardementen uitvoerden. Ruim veertig jaar na datum keert een speciale eenheid van het leger terug naar het land (22.00 – BBC2).

The Million Dollar Hotel * Wim Wenders D-GB-VS, 2000. U2-frontman Bono kwam met het verhaal opdraven over moordonderzoek in een bohemienhotel, maar de film met schitterende soundtrack blijft steken in een al te cerebrale existentiële noir, door producent en coacteur Mel Gibson zelfs omschreven als ‘ boring as a dog’s ass’ (0.00 – NED 3) An Officer and a Gentleman ** Taylor Hackford, VS 1982. De wedergeboorte van een arrogante, getraumatiseerde oplichter (Richard Gere) dankzij zijn opleiding op een luchtmachtbasis en zijn romance met Debra Winger. Een visueel glansrijk en subtiel romantisch drama dat Gere tot het sterrendom katapulteerde (22.05 – VIJFtv) Dogville *** Lars von Trier, DK 2003. Von Trier joeg een groot deel van de Amerikaanse filmpers de gordijnen in met dit Brechtiaanse eerste deel van zijn veelbesproken ‘USA – Land of Opportunities’-trilogie. Een strenge, theatrale parabel en politieke aanklacht over vrouwelijke wraak en hypocrisie waarin Nicole Kidman en de rest van de topcast acteren in een lege filmstudio met krijtstrepen op de vloer die het stadsdecor moeten voorstellen (23.30 – Canvas).

S.W.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content