Het geheim van Angela

Eerste zin De hulp van kantoorboekhandel-krantenwinkel De Nieuwe Tijd liep de poort van de galerijflat in en blies een rookwolkje uit, niet omdat hij een sigaret rookte, maar vanwege de vochtigheid en de kou.

Angela Mattioli heeft een rotleven. Als lerares op een lyceum wordt ze elke dag met algehele domheid geconfronteerd, ze verdient daar ook nog eens twee keer niks mee en haar man is een eikel. Als een van haar steenrijke leerlingen wordt ontvoerd en er een hoog losgeld gevraagd wordt, weet ze dat er meer aan de hand is: de jongen in kwestie schreef ooit een opstel waarin hij fantaseerde over wat hij met 4 miljoen euro zou doen. Opgezet spel, denkt Angela, en ze trekt op Sardinië zelf op onderzoek uit. In het verslag van haar avonturen spelen passionele nachten, achtervolgingen, persoonsverwisselingen en een Louis Vuitton-handtas de hoofdrol. De literaire pastiches vliegen je om de oren terwijl Angela komaf maakt met haar tuttige leven en zich ontpopt tot een Dante citerende actieheldin.

Francesco Recami verrast opnieuw met een schitterende mix van Simenons pessimistische kijk op de dwaze, inhalige mens en Camilleri’s vloekende strijd tegen de misdaad. Voor uitgebluste leerkrachten is Het geheim van Angela ook nog eens de perfecte therapie: stomvervelende leerlingen, slijmende ouders en onbekwame directeurs worden vrolijk door de mangel gehaald in deze adembenemende en volkomen absurde misdaadkomedie.

Het geheim van Angela ****

Francesco Recami, Serena Libri (oorspronkelijke titel: Il segreto di Angela, 293 blz., ? 20,90

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content