Woensdag 19/1, 20.45 – vtm

Schop de modder van je schoenen, trek je properste kostuum aan en houd vooral het poëtische scheldproza richting scheidsrechters in bedwang. Voor één avond toont het kruim van de Belgische voetballers zich immers ook weer van hun netste kant, en wel tijdens het Gala van de Gouden Schoen 2011. Samen met Francesca Vanthielen loodst Robin Janssens u vakkundig door ‘de hoogmis van het Belgische voetbal.’

Al maanden naar het gala aan het uitkijken?

Robin Janssens: Dat spreekt voor zich. Als kleine jongen keek ik al vol bewondering naar de uitzending, zonder ervan te kunnen dromen dat ik die show ooit zelf zou presenteren. Het is toch iets bijzonders: een zaal van duizend vijfhonderd mensen, onder wie alle toppers uit het Belgische voetbal – spelers, trainers, voorzitters – en zelfs de belangrijkste politici. En ja, die glamour vind ik ook wel leuk af en toe. Kijk maar hoe de voetballers én hun vrouwen zich voor een keer piekfijn uitdossen.

Het is intussen precies de 56e keer dat de Gouden Schoen wordt uitgereikt. Is er door de jaren heen veel veranderd?

Janssens: Toch wel, ik heb me laten vertellen dat de winnaar vroeger gewoon gebeld werd met de mededeling dat hij de Gouden Schoen gewonnen had. En dan de vraag: ‘Ben je morgen thuis, dan komen we hem afzetten.’ (Lacht)

Tegenwoordig gieten jullie die verkiezing in een prestigieuze show. Wat hebben jullie allemaal in petto?

Janssens: We hebben sowieso enkele nevenverkiezingen. Naast de ‘Beste Belg in het Buitenland’ en de ‘Mooiste Goal van 2010′ zoeken we ook naar de beste hamburger – er is toch niets lekkerder dan zo’n geweldig vettige hamburger met veel ketchup en ajuin aan het stadion? Verder volgen we prins Filip en prinses Mathilde in hun speurtocht naar een voetbalclub voor prins Gabriël, en Stromae komt tot twee keer toe live optreden. Alles om de spanning op te bouwen tot hét moment van de avond: de Gouden Schoen.

Doet zo’n gala je niet met heimwee terugdenken aan je eigen voetbaldagen?

Janssens: Ik heb enkel op amateurniveau gevoetbald, hoor. Onlangs hadden we een fotoshoot waarbij ik de schoen even mocht vasthouden. Mijn vriendin, die de foto’s maakte, wil heel graag op ‘den buiten’ gaan wonen, wat toch niet zo goedkoop is. Toen zei ik haar: ‘Als ik deze schoen ooit echt gewonnen zou hebben, hadden we al lang een huis op het platteland.’ (Lacht) Al is het natuurlijk vooral fantastisch dat je het talent hebt om van je hobby je beroep te maken. Hoe dan ook, de mooiste job ter wereld.

Je presenteert nu de Champions League. Volg je het Belgische voetbal dan nog op de voet?

Janssens: Toch wel. Ook al is het internationale voetbal geen ver-van-mijn-bedshow meer, de sport dicht bij huis blijft iets speciaals hebben. En ja, het niveau ligt hier wat lager – het zou dom zijn dat te ontkennen – maar dat maakt de competitie niet minder spannend. Mensen associëren zich graag met ‘local heroes’.

Wat is voor jou eigenlijk de definitie van de Gouden Schoen?

Janssens: In theorie is dat de beste voetballer uit de Belgische competitie van het voorbije kalenderjaar, en in de praktijk eigenlijk ook. Natuurlijk is dat subjectief: ga je voor diegene die technisch het best is, die over de meeste voetbalintelligentie beschikt, die de meeste doelpunten belet of net die de meeste goals maakt? Gelukkig stemmen er meer dan honderd mensen mee, zodat je uiteindelijk tot een winnaar komt waarin iedereen zich wel kan vinden.

En dan de onvermijdelijke vraag: wie wínt er dit jaar?

Janssens: Goh, het blijft moeilijk. De grootste kanshebbers zijn zonder twijfel Romelu Lukaku en Mbark Boussoufa. Lukaku is wel even geblesseerd geweest, maar hij scoorde in het najaar veel belangrijke doelpunten, terwijl Boussoufa een heel hoog rendement toonde. Maar wie weet, is het toch nog Jelle Vossen die de hoofdvogel afschiet.

Tot slot: geen schrik dat de winnaar niet komt opdagen zoals vorig jaar met Milan Jovanovic gebeurde?

Janssens: Tja, dat weet je nooit zeker. Vorig jaar hebben we er echt alles aan gedaan om Jovanovic toch nog in de zaal te krijgen. Er stond zelfs een helikopter klaar, en ook premier Leterme lobbyde op het hoogste niveau. Jovanovic vond het achteraf ook erg jammer dat hij dat moment gemist had. Trouwens, RSC Anderlecht komt met een grote delegatie, onder wie Boussoufa en Lukaku.

BARBARA DE CONINCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content