Waar? VT4

Wanneer? Vanaf 1/10, elke woensdag û 20.10

Wat?Pas geverfd, geplamuurd en bijgewerkt oftewel: En u dacht dat u alles al gezien had… De televisie is onze beste vriend geworden. Op de BBC krijgen mensen met allerhande problemen (introverte personen, sloddervossen, mensen met een gat in hun hand) in programma’s als Would Like To Meet hulp van specialisten om hun leven weer op het juiste pad te krijgen. Het Amerikaanse Extreme Makeover is ook zoiets, maar dan, tja, extreem. Hier wordt een deelnemer immers onder handen genomen door een team van plastisch chirurgen.

Hoe gaat het in zijn werk? In iedere aflevering staan twee mensen centraal. We zien ze eerst in hun ‘voor’-fase, waarna het Extreme Team – de beste plastisch chirurgen, tandartsen, huidspecialisten van het land (die zowat allemaal in Los Angeles wonen, of wat dacht u) – zich aan de arbeid zet. Na wat onsmakelijke footage komt de ontknoping als de kandidaten hun nieuwe ik aan familie en vrienden mogen laten zien. En het gaat hier niet om een paar oppervlakkige ingreepjes: de lijst operaties in één aflevering leest als een behoorlijke cursus chirurgie.

En de nazorg? Op het einde van iedere aflevering gaat Extreme Makeover op bezoek bij vroegere kandidaten. En u kon het al raden: hun levens zijn dramatisch veranderd. ‘Before she was a follower, now she’s a leader’, dat soort dingen. Dus de goede raad van de bonafide plastisch chirurg – ‘je mag niet verwachten dat je leven erdoor zal veranderen’ – mag in de vuilnisbak. U snapt het al: dit is een van de meest bizarre programma’s van het moment. En het vreemdste is: Extreme Makeover gaat niet eens over lelijke mensen (dat was wellicht iets te extreem voor de Amerikaanse tv). De kandidaten zien er vooraf hoogstens wat gewoontjes uit. Maar als ze bij de dokter hun nieuwe uiterlijk mogen kiezen, dan strálen ze.

En ook nog:Nieuwe mannen Tien jaar na het einde van de apartheid trekt Tegenlicht naar Zuid-Afrika, om er te zien hoe het de zwarte man vergaat. Niet zo goed, blijkt. (zo 5/10 û 20.55 Ned3)De plaag van het Westen De val van het communisme bracht Tsjechië nieuwe vrijheden, maar ook nieuwe problemen. Vanuit het Westen werd bijvoorbeeld diabetes ingevoerd. (zo 5/10 û 21.00 Canvas)Panorama Het Britse reportagemagazine trok zes maanden naar Guantanamo Bay, de Amerikaanse legerbasis waar van terrorisme verdachte mensen zitten, en zag er hoe de gevangenen worden behandeld. Achteraf bezochten ze in Afghanistan ook enkele ex-gevangenen. ( zo 5/10 û 23.15 BBC2)De onschuld zelve In de VS worden jaarlijks honderden mensen onterecht opgesloten. In deze Kwesties vertellen drie ex-gedetineerden hoe ze 30 jaar onschuldig zaten opgesloten. (ma 6/10 û 21.00 Canvas)Beroemd of berucht Portret van Stan Laurel & Oliver Hardy, twee van de bekendste komieken aller tijden. (di 7/10 û 22.00 Vitaya)De mascotte Fascinerende documentaire over Alex Kurzem, een Letse immigrant in Australië die als vijfjarig joods jongetje tijdens WO2 door een fascistische militie als mascotte werd geadopteerd, en later opdook in propagandafilms als… ideale Arische jongen. (woe 8/10 û 22.55 Canvas)

door stefaan werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content