Waar? Ned3 (VPRO)

Wanneer? Zondag 16/11, om 20.25

Wat? De eenmalige comeback van het legendarische Nederlandse komische duo. Vijf jaar na hun laatste tv-optreden blijven bij de VPRO de verzoeken om programma’s van Kees Van Kooten en Wim de Bie te herhalen. Daarom zendt de omroep nu, ruim dertig jaar nadat ze er voor het eerst te zien waren, een best of van anderhalf uur uit. Die is samengesteld door de twee taalkunstenaars zelf, en aangevuld met een topvijf van de favoriete fragmenten van de kijkers (die via het omroepblad van de VPRO en via de website konden stemmen). Van de begintijd van het Sim-plisties Verbond tot Keek op de Week, van De Vieze Man tot De Duitse leraar, van Jacobse en Van Es tot Koos Koets en Robbie Kerkhof, het wordt een blij weerzien.

En daarna? Daarna blijft het stil op tv, maar gelukkig is er nog dvd. Op 12 november verschijnen de laatste twee uitgaven van Van Kooten en De Bie: het Simplisties Verbond en Ons Zingt Ons. Tegelijk komt er een speciale dvd-box (van 11 schijfjes, inclusief de twee nieuwe uitgaven) met het verzamelde werk van Van Kooten en De Bie: de Koot & Biebliotheek. Hoewel, verzameld werk: volgens een ruwe schatting van het duo zelf bevat de box nog maar een kwart van hun complete oeuvre, en zullen de volgende jaren nog wel de nodige aanvullingen volgen. Wij blijven dus positivo!

En ook nog:Plankenkoorts Net als Madredeus haalt de Portugese zangeres Mariza inspiratie bij de fado. Zij wijkt af van de conventies en flirt met jazz, maar houdt de tradities wel in ere (zo 16/11 û 13.00 Canvas)Overleven In 1918 eiste de Spaanse griep in een paar maanden tijd wereldwijd tussen de veertig en de tachtig miljoen doden. De plaag verdween even plots als ze gekomen was, maar kan wel op ieder moment weer toeslaan. Overleven belicht de pogingen om voor die tijd een remedie te vinden (zo 21.00 Canvas)Elite meisjes Documentaire over het Maryinskije-instituut, een eliteschool voor meisjes in Siberië, waar het leger en de orthodoxe Kerk de touwtjes nog altijd stevig in handen hebben (ma 17/11 û 21.00 Canvas) Vader gezocht Herhaling van de schitterende documentaire van de Canadese cineast Barry Stevens, die als product van spermabanktechnologie op zoek gaat naar zijn biologische vader (woe 19/11 û 22.55 Canvas)Battlefield DetectivesHet Derde Oog brengt deze en volgende week twee documentaires voor mannen die het spelen met treintjes moe zijn. In Battlefield Detectives worden twee veldslagen – Waterloo en de vernietiging van de Spaanse Armada – door archeologen, forensische pathologen, geologen en militaire experts onder de loep gelegd en met computeranimatie uitgebeeld. Professor Luc De Vos zit ongetwijfeld al klaar (do 20/11 û 22.50 Canvas).

door stefaan werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content