T Vanaf zaterdag 7/6, elke dag op VT4 HD

Uit een recent onderzoek van Ernst & Young blijkt dat de opmars van digitale televisie in België veel sneller verloopt dan bij de introductie verwacht werd. In 2007 hadden al één miljoen gezinnen een box op de televisie staan, een vervijfvoudiging in vergelijking met het jaar voordien. Maar als het over high-definition television (HDTV) gaat, ziet de situatie er heel wat minder rooskleurig uit. Terwijl de aanbieders van digitale televisie allemaal al minstens een paar maanden HDTV in hun etalage hebben staan, zijn er ondertussen nauwelijks een paar duizenden decoders aan de man gebracht. De reden is simpel: het aanbod is nog veel te klein om de dure investering in een lcd- of plasmascherm te verantwoorden. Wie bijvoorbeeld bij Telenet een HD-abonnement neemt, kan welgeteld vijf zenders in high-definition bekijken (waaronder National Geographic en Exqi); al de rest zendt uit in de ‘gewone’ digitale kwaliteit. Wie echt genot wil hebben van zijn scherm, haalt dus beter tegelijk een (al even dure) blu ray-spelerin huis.

Maar net zoals ruim vijftig jaar geleden – toen de voetbalmatch Engeland-België de verkoop van tv-toestellen in ons land deed exploderen – hoopt men dat sport voor de doorbraak van HDTV kan zorgen. De superieure beeldkwaliteit zorgt zeker bij sportwedstrijden voor een veel intensere kijkervaring, en de drie belangrijkste evenementen van deze zomer worden in HD uitgezonden: het EK Voetbal, dat zaterdag begint, op VT4 HD, en de Tour en de Olympische Spelen op Eén HD. VT4 HD zal enkel te bekijken zijn voor Telenetklanten (op voorwaarde dat die ook een HD-decoder en abonnement hebben natuurlijk), terwijl Eén HD normaal gezien ook door de andere digitale providers zal worden aangeboden. Voor alle duidelijkheid: de wedstrijden blijven ook gewoon via de open zenders te bekijken, en in het geval van de Olympische Spelen zal het aanbod op Eén zelfs een stuk groter zijn dan op Eén HD.

Deze zomer loont het dus om over te schakelen naar HDTV, zeker als je een sportfanaat bent. De vraag is alleen: wat daarna? Zodra de Olympische Spelen afgelopen zijn, valt het aanbod immers terug naar wat je vandaag krijgt. Om écht een stevig HD-menu te krijgen, is het wachten tot de Vlaamse zenders al hun programma’s, of toch een groot deel ervan, in HD uitzenden. Bij VTM (dat nu al bij Indi een aparte HD-zender aanbiedt) hoopt men begin volgend jaar de overgang te maken, en ook VT4 zit op schema. Alleen bij de VRT is het nog koffiedik kijken, want daar worden voorlopig enkel Flikken en de laatste reeks van FC De Kampioenen in high-definition opgenomen. En als er iets is dat we nu nietper se scherper willen zien…

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content