HET BOURGONDISCH COMPLOT

20.45 – CANVAS

‘Trage, diepe televisie.’ ‘Met durf gemaakt, tegen elke conventie in.’ ‘Een programma als een goed boek.’ ‘Hét hoogtepunt van het jaar.’ Nu ja, die laatste lofbetuiging komt uit de mond van Michiel Hendryckx zelf, maar Het Bourgondisch Complot waarin de fotograaf een boottocht onderneemt van Gent naar Bourgondië, werd vorig jaar niet alleen uitstekend ontvangen bij de maker maar ook bij critici en kijkers. Daarom besloot Canvas om zijn trip vanaf vanavond opnieuw uit te zenden.

Vind jij het programma zelf ook voor herhaling vatbaar?

Michiel Hendryckx: Ik merk de hele tijd fouten op, maar geen enkele kijker heeft zich daaraan geërgerd, dus stoort het mij ook niet.

Op één was de voorbije week French Odyssey te zien, waarin de Britse kok Rick Stein een boottocht onderneemt van Bordeaux naar Marseille. Plagiaat?

Hendryckx: Wel, iemand heeft me al ingefluisterd dat ik geld moet vragen aan de BBC, omdat ze het idee schaamteloos gekopieerd zouden hebben. Ach, ik heb het zelf nog niet gezien: ik kijk ruw berekend per week twee keer televisie.

Wat mis je op het scherm, dan?

Hendryckx: Niets eigenlijk, maar ik woon tussen twee goede bioscoopzalen en ik bekijk ook liever dvd’s. Zo heb ik net Leni Riefenstahls Der Thriumph Des Willens gekocht.

Excuseer?

Hendryckx:(fel) Niet uit ideologische redenen, natuurlijk. Ik gruw van nazisme! Maar ik heb die film voor een appel en een ei gevonden en ik was benieuwd of zo’n fel besproken werk ook ergens naar lijkt.

Komt er nog een tweede serie van Het Bourgondisch Complot?

Hendryckx: Niet per se, maar misschien denk ik daar binnenkort wel anders over. (grinnikt) Ik ben meer het type dat gevráágd moet worden om een programma te maken.

Meiden van de Wit De Desperate Housewives worden afgelost door de Nederlandse melkmeisjes van Meiden van de Wit, dat vanavond aan de derde reeks begint (22.05 – één) Mock The Week Nieuwe komische BBC-show, waarin twee teams van comedians een satirische blik werpen op de nieuwsfeiten van de afgelopen week (23.00 – BBC2).

Tomorrow Never Dies ** Roger Spottiswoode, VS-GB 1997. De achttiende Bond en de tweede met Pierce Brosnan: een actierijk huwelijk tussen Hongkong en Hollywood (20.25 – VT4) O diabo a quatro * Alice de Andrade, BR 2004. Prostituees, surfers en een jonge schoonmaakster mengen zich met elkaar in deze kleurrijke komische snapshot van de sociale chaos van Rio de Janeiro’s Copacabana (23.35 – NED 3) Cabaret **** Bob Fosse, VS 1972. Het decadente Berlijnse variétéleven versus het opkomende nazisme. Fosse voorzag zijn begeesterende musical van de nodige cinematografische punch. ‘Liza Minnelli bevat zoveel vrolijkheid en elektriciteit dat ze een ster wordt voor onze ogen’, schreef Pauline Kael (0.05 – CANVAS) Build my Gallows High **** Jacques Tourneur, VS 1947. Robert Mitchum en Jane Greer, ook wel omschreven als de actrice met de Mona Lisa-glimlach, in een klassieke RKO-film noir, beter bekend onder de titel Out of the Past. Hallucinant, koortsig en betoverend (1.25 – BBC 2).

G.V.A.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content