Behalve de plek waar Bobby Kennedy vermoord werd, is het Ambassador Hotel ook een stuk Hollywoodgeschiedenis. Of liever: was.

Bobby speelt zich voor het grootste deel af op de plaats waar de moordaanslag op Robert Kennedy in 1968 plaatsvond: het Ambassador Hotel in Los Angeles. Wie nog een bezoek zou willen brengen aan het roemruchte gebouw komt te laat: het werd in juni 2005 met de grond gelijkgemaakt, net op het moment dat Estevez er zijn film wou draaien. ‘Ik kreeg vijf dagen om zoveel mogelijk scènes in te blikken. De rest zou in een studio moeten gebeuren.’ De werken begonnen al tijdens de opnames. ‘Ik kan je verschillende shots aanwijzen waar je de bulldozers aan het werk zou zien als ik de camera een beetje naar links of rechts had gedraaid.’ Ironisch genoeg was Estevez’ vader Martin Sheen (op verzoek van Robert Kennedy’s weduwe Ethel) een van de drijvende krachten achter de afbraak. De beslissing om het Ambassador bijna volledig te vernielen kwam er niet zonder slag of stoot. Tegenstanders (onder wie Diane Keaton) hamerden op de historische waarde van het gebouw.

Van bij zijn opening op 1 januari 1921 straalde het poepchique hotel (marmeren balzalen, Middellandse Zeestijl, Italiaanse stenen haardvuren) de glitter en glamour van Hollywood uit. Minstens zeven presidenten brachten er de nacht door, net als de Russische leider Nikita Chroestsjov. Howard Hughes en Jean Harlow hadden er een tijdje hun vaste verblijfplaats. Zes keer deed het Ambassador dienst als ceremonieplaats voor de Oscars en het was daar dat Gone with the Wind negenmaal in de prijzen viel. Het hotel werd zo vaak ingehuurd als filmlocatie dat het de bijnaam The Ambassador Studios kreeg. Herinnert u zich het Taft Hotel waar Dustin Hoffman en Anne Bancroft hun affaire onderhouden in The Graduate? Dat was het Ambassador. De nachtclub waar een ontketende Jim Carrey in The Mask Cameron Diaz het hof maakt, was dan weer de Cocoanut Grove, de nachtclub van het hotel. De namaakpalmbomen die er binnen stonden, kwamen van de set van het Rudolph Valentinovehikel The Sheik. Diva’s als Joan Crawford en Carole Lombard werden daar op de dansvloer ‘ontdekt’, terwijl Bing Crosby en Barbra Streisand op het podium een eerste kans kregen.

Na de dood van Bobby Kennedy raakte het Ambassador in verval, zeker toen de hele buurt een slechte naam kreeg wegens bendegeweld en drugshandel. Halverwege de jaren 70 probeerde Sammy Davis Jr. de Cocoanut Grove nog nieuw leven in te blazen maar het mocht niet baten. In 1989 ging het Ambassador voorgoed dicht. Op de befaamde plek langs Wilshire Boulevard wordt nu een schoolcomplex gepland dat tegen 2009 zou moeten opengaan.

(R.N)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content