Geert Zagers
Geert Zagers Journalist bij Knack Focus

De betere filosofie, de betere hardrock én het betere kindertheater: Henk Rijckaert is deze zomer niet voor één gat te vangen.

Om er eens met een luchtig vraagje in te vliegen: hoe bevalt de zomer tot nu toe?

Prima, dank je wel. Ik heb net de eerste fase van de try-outs van mijn nieuwe show afgewerkt – Het Experiment, een avondvullend programma over leugens – en nu maak ik me klaar voor een weekje Provence met vrouw en kinderen.

Hoort daar ook vakantieliteratuur bij?

Wel, dat treft: ik ben nét terug van de Fnac. Ik zal eens kijken wat er in mijn zak zit. (Rommelt in een plastic zak) Hier zie, The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable van Nassim Nicholas Taleb, een moderne filosoof. Ik ben nogal een impulse buyer: toen ik zag dat het over toeval ging – wat perfect bij mijn nieuwe voorstelling aansluit – heb ik het meegenomen. Alles is chance en malchance, daar komt het uiteindelijk op neer.

En verder heb ik hier Zen and the Art of Motorcycle Maintenance van Robert M. Pirsig in mijn handen. Aangeraden door mijn vrouw, die net iets sneller en vlotter leest dan ik en dus beter weet wat goed is. Ik vertrouw blind op haar mening, maar als ik hier de achterflap bekijk, lijkt ook dit weer veeleer filosofisch van aard. Dus voor ik hier een al te erudiete indruk maak: ik heb ook de graphic novel van Terry Pratchetts Discworld mee. Het hoeft niet allemaal ernstig te zijn – soms wil ik gewoon een beetje liggen bladeren op vakantie. Ik ben een groot liefhebber van graphic novels, de betere strip zeg maar.

Kunnen we je na je vakantie ook op de festivals spotten?

Alleen de festivals waar ik zelf moet spelen. Gelukkig ziet het er op dat vlak niet slecht uit. Ik sta in de Wablief?! van Pukkelpop op vrijdag, de dag dat ook Eels speelt. Ik heb hem nog nooit live gezien, dus daar zou ik graag bij zijn. En misschien dat ik de andere dagen ook wel in de buurt blijf rondhangen. Queens of the Stone Age heb ik al een paar keer gezien, maar het blijft de moeite. De nieuwe van The National (High Violet; nvdr.) zit al een maand vastgeroest in mijn cd-speler. En Iron Maiden wil ik misschien ook nog wel meepikken voor old time’s sake. Waarom ook niet?

Iets doet ons vermoeden dat we jou tijdens de Gentse Feesten met een Irish coffee in de hand tegen het lijf kunnen lopen op de Flashmarkt.

Dat durft al wel eens te gebeuren, ja, al ga ik het dit jaar iets rustiger houden: ik speel vijf voorstellingen op de Gentse Feesten – try-outs samen met onder meer Han Solo en Xander De Rycke. Misschien komt het er de laatste avond wel van. Kapitan Korsakov speelt dan om zeven uur ’s ochtends in de Charlatan, de wildste plek om uit te gaan in Gent: een betere afsluiter van de Feesten kan ik me niet voorstellen. En de dagen daarvoor ga ik zeker ook eens bij Boomtown kijken. Meestal programmeren ze daar wel een aantal bands die binnen mijn muzieksmaak vallen.

Nog een aanrader bij wijze van afsluiter?

Studio Orka heeft een nieuwe voorstelling, getiteld Warmoes. Als ze in de buurt van Gent komen, zal ik zeker proberen te gaan. Heel fantasierijke voorstellingen voor kinderen, zonder betuttelend te worden. Absoluut een aanrader.

‘Het Experiment’

Première op 11 november. Voor de try-outs deze zomer: zie henkrijckaert.be.

Geert Zagers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content