Dinsdag 6/9, 20.45 – vtmIs een hobby nu ook al een reden om de hulp van tv-makers in te roepen? Vtm stuurt alvast Staf Coppens uit voor de eerste zorgen. ‘Er blijken toch wel wat mannen een zacht tikje op de schouder nodig te hebben, hoor: ‘Zeg vriend, waar ben jij mee bezig?”, vertelt Staf Coppens, die bezweert zijn beminnelijke zelf te blijven. ‘Begrijp me niet verkeerd, het is zeker niet de bedoeling om zo’n man keihard met zijn uit de hand gelopen hobby te confronteren of een conflict met zijn echtgenote uit te lokken. Ik zoek met hen naar een compromis om die hobby tot iets leefbaardere proporties terug te brengen.’

Heb je grote ogen getrokken bij het aantreffen van de hobbydrift van sommige mannen?

Staf Coppens: Toch wel, hoor. Na Sterren op het ijs ben ik nog een tijd intensief blijven schaatsen. Ik dacht dat ik daar toen fanatiek in was, maar dat was niets vergeleken met de mannen die je bij ons zal zien. Zo gaan we langs bij een rallyliefhebber die zelf met oude Opel Manta’s wedstrijden rijdt. Alleen heeft hij met de jaren een problematisch grote back-up van wisselstukken en oude auto’s opgebouwd.

Nu doemt het beeld op van een verkavelingshuisje met daarrond een autokerkhof.

Coppens: Wel, de werkelijkheid overtreft in dit geval de fantasie. Werkelijk elk hoekje van ’s mans huis wordt door oude auto-onderdelen ingepalmd. Nu, wie ben ik om dat te veroordelen? Bij elke aflevering probeer ik me in te leven in de hobby van de man. Zo ga ik met deze mens mee rallyrijden.

Om hem dan als nieuwe hobbyvriend voorzichtig tot andere inzichten te brengen?

Coppens: Inderdaad, al is het altijd aan de man zelf om de knoop door te hakken. Dat zijn geen gemakkelijke beslissingen, hoor. Zonder al te veel te verklappen, kan ik wel al zeggen dat de rallyfan een traantje moet wegpinken bij het wegslepen van het eerste van vele autowrakken.

Is het bij een programma als dit niet heel verleidelijk om uit een reservevaatje van Paul Jambers te tappen?

Coppens: Ik begrijp de bezorgdheid en hield oorspronkelijk ook mijn hart vast. Van bij het prille begin van de research is echter afgesproken dat we dit programma enkel maken met mensen van wie die uit de hand gelopen hobby ook niet meer is dan dat. Geen toestanden dus met mensen die in een hobby wegvluchten omdat ze bijvoorbeeld niet meer gelukkig zijn in hun huwelijk. En ik moet zeggen dat dit een van de leukste dingen is die ik al voor vtm heb mogen doen. Het is echt tv maken ‘op de wilde boef’. We bellen aan, beginnen te filmen en dan kan het verhaal alle kanten uit. Al gaan we altijd voor een happy end.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content