Hell or High Water

Een slaperig provinciestadje, ergens in het bloedhete West-Texas. ‘ Boys, zitten jullie hier al even?’ vraagt Texas Ranger Marcus Hamilton (Jeff Bridges) aan enkele moderne cowboys in een restaurant. ‘Lang genoeg om te zien hoe de bank die me al dertig jaar besteelt beroofd werd’, antwoord een verweerde oude man terwijl hij een blik werpt op het bankkantoor aan de overkant van de straat. Mocht het niet duidelijk zijn: niet de overvallers maar de banken zijn de boosdoeners in Hell or High Water, een neonoir waarin twee broers de kredietcrisis te lijf gaan door bankovervallen te plegen.

Toby Howard (Chris Pine) is een gescheiden vader. Zijn broer Tanner (Ben Foster) is onlangs uit de gevangenis ontslagen. Jaren geleden heeft hun moeder een schimmige hypotheek met de Texas Midlands Bank afgesloten. Nu zij overleden is, wil de bank dat de rest van de lening en de achterstallige heffingen – 42.000 dollar – binnen enkele dagen terugbetaald worden, anders dreigen ze de familieranch te verliezen. Omdat er ondertussen op hun eigendom ook olie is ontdekt vatten de broers het plan op om kleine filialen van de Texas Midlands Bank te beroven om hun schuld af te betalen. Maar twee Texas Rangers, onder wie de cynische Hamilton die binnenkort met pensioen gaat, bijten zich in de zaak vast.

De Schot David Mackenzie ( Starred Up, Young Adam) heeft naar eigen zeggen een zwak voor de door dominante mannen à la Arthur Penn en Sam Peckinpah gekleurde Amerikaanse film van de late jaren zestig en de jaren zeventig. Dat merk je ook aan dit uiterst spannende verhaal over broederliefde, opoffering, ouderdom en masculiniteit, dat zowel vanuit het perspectief van de cops als dat van de outlaws wordt verteld.

Maar Mackenzies succesvolste film tot nog toe graaft dieper dan mannelijke trots of identiteit in crisis. Het scenario van Taylor Sheridan (Sicario, Wind River), zelf afkomstig uit een familie van Texaanse politiemannen, legt ook de vinger op de zere plek van de landroof – eerst van de blanke kolonisten op de Comanche, later van de banken op de nieuwe eigenaars.

Bovendien zijn de personages prachtig getekend: van de bedaarde Toby en de impulsieve Tanner tot de taaie Hamilton en zijn collega Alberto Parker (Gil Birmingham), een indiaan die de racistische uithalen van zijn partner tolereert. Ook niet te versmaden: de opnames van stoffige landschappen onder een zinderende zon en de weemoedige soundtrack van Nick Cave en Warren Ellis.

Vrijdag 28/2, 21.10, Canvas

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content