Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

De trein der traagheid – Westernreeks Hell on Wheels lijdt in het eerste seizoen onder de onvermijdelijke vergelijking met Deadwood.

Reeks:***

Extra’s: –

(EntertainmentOne) Ook uit op blu-ray.

REEKS Vrijbuiters en wraak, het zijn de steunpilaren van talloze westerns uit het verleden. Ook de nieuwe Amerikaanse tv-serie Hell on Wheels is erop gebouwd. Cullen Bohannon is een veteraan uit de Burgeroorlog die gaat werken voor Union Pacific Railroad, dat halverwege de 19e eeuw het eerste treinspoor dwars door de jonge VS trok. Hij krijgt de leiding over een team zwarte arbeiders dat het ruwe terrein moet klaarmaken voor de (meestal Ierse en Chinese) werkmannen die de sporen leggen. Bohannon wordt niet in de eerste plaats gedreven door een drang om de frontier te veroveren, hij wil de soldaten die zijn vrouw en zoon hebben vermoord vinden. En gerechtigheid laten geschieden, the western way.

De vergelijking tussen Hell on Wheels en Deadwood, de briljante HBO-reeks van David Milch, is natuurlijk onvermijdelijk. Niet alleen zijn het beide westerns, ze gaan ook allebei over een kleine gemeenschap op de grens tussen beschaving en wildernis, met dit verschil dat in Hell on Wheels het dorpje langzaam maar zeker opschuift.

Deadwood hangt ook als een donkere schaduw over elk oordeel over deze serie. Op zich geeft Hell on Wheels goed weer wat voor waanzinnige expedities de aanleg van die eerste spoorlijnen waren en met hoeveel bloedvergieten en corruptie de werken gepaard gingen, en de queeste van Bohannon naar de moordenaars is spannend om te volgen. Alleen ontbeert Hell on Wheels echt memorabele personages à la Seth Bullock en Al Swearengen en moet je het doen zonder de poëtische schuttingtaal van Milch. Deze reeks zit in de VS immers niet op een betaalzender als HBO, maar op AMC, een commercieel kanaal dat zich wel aan de strenge Amerikaanse regels over vloeken en seks op tv moet houden. Nu, AMC is ook de thuisbasis van Mad Men en Breaking Bad, en heeft dus al bewezen dat – leest u mee, Vier en Vijf? – kwaliteit perfect kan gedijen in de buurt van reclame. Maar van het niveau van die twee series is Hell on Wheels in het eerste seizoen toch nog enkele treinreizen verwijderd. Geen extra’s.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content