Imke Dielen is de populaire blog van Helena Van Eykeren. Ze blogt, twittert en facebookt erop los, maar brengt over haar ervaringen nu wel een ouderwets boek uit.

Met bijdragen van Ben Van Alboom, Stijn Van Kerkhove, Dimitri Dewever (games), Jill Mathieu (i-Life)

Hoe ben je beginnen te bloggen?

In het middelbaar zat ik op internaat. Tijdens mijn studies ben ik verhalen beginnen te schrijven, voor een stuk autobiografisch. Na een tijdje schakelde ik over op brieven naar een vriendin, toen werd de toon nog persoonlijker. Ik heb dat zeven jaar volgehouden, zelfs toen zij in Leuven studeerde en ik in Antwerpen. Toen zij voor een jaar naar Japan trok, moesten we wel naar een digitaal alternatief overschakelen. Dan ben ik beginnen te bloggen.

Is dat dan nog hetzelfde?

Neen, online leer je op een andere manier schrijven. Ik doe het nu al meer dan twee jaar en ik merk dat het minder persoonlijk én korter wordt.

Het lijkt wel alsof je altijd online bent.

Ik ben heel veel online, maar naast mijn digitale leven heb ik ook een fulltimejob. Ik werk voor een communicatiebureau waar ik klanten adviseer over hoe ze welke kanalen kunnen gebruiken, dus eigenlijk heb ik van mijn hobby zo’n beetje mijn beroep gemaakt. Ik ben er wel heel veel mee bezig en probeer elke dag consequent te schrijven, behalve dan in het weekend.

Heb je nooit last van writer’s block?

Als je blogt, kun je dat makkelijk opvangen. Je weet waar mensen zitten die veel inspiratie hebben, en dan kun je iets van hen overnemen. Je vindt altijd andere onderwerpen. Het handige aan blogs is dat ze ook persoonlijker zijn dan pakweg de krant. Mensen die Imke Dielen volgen, kennen mijn smaak. Ze volgen mij niet om wie ik ben, maar om de zaken waarin ik geïnteresseerd ben. Als blogger ben je een filter tussen het internet en je lezer.

Welke onderwerpen komen aan bod als je op het net rondsurft?

Ik surf vaak naar sites en blogs over design en productontwikkeling, voor mij is dat ontspanning. Maar er zijn niet echt sites die ik regelmatig bezoek. Via mijn RSS-feed volg ik een hoop blogs, ik klik dan door als ik de inhoud interessant vind. Vaak kom ik ook op sites terecht omdat mensen die tweeten.

Je hebt nu wel een boek uit. Is dat geen vreemde keuze voor zo’n web 2.0-gericht iemand?

Neen, toen ik de vraag kreeg om een boek te maken, was ik meteen enthousiast. Boeken zijn een van mijn favoriete media en het voelt alsof ik terugkeer naar mijn roots. Ik vind niet dat alles digitaal moet. Ik zie geen grenzen, ik zie gewoon communicatie.

Je kunt de blog van Helena Van Eykeren volgen via imkedielen.be. Haar boek ‘Imke Dielen’ is verkrijgbaar in de boekhandel en via proxys.be.

alle links op

FOCUSKNACK.BE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content