Helen Mirren

In de spionagethriller The Debt speelt Helen Mirren de oudere versie van Jessica Chastain. The Dame over Israël, Oscars en haar Russische roots.

Net als in je vorige film ‘Red’ speel je een voormalig undercoveragente. Toeval?

Mirren: Absoluut. Red was een actiekomedie. The Debt is een serieus spionagedrama, al zit er ook actie in. Het gevecht op het einde, bijvoorbeeld. Dat moest honderd procent realistisch ogen. Het is een gevecht op leven en dood tussen twee oudere mensen. Ook gelet op het onderwerp van de film – de gevolgen van de Holocaust – zou het totaal ongepast zijn geweest om daar een James Bondscène van te maken. Gelukkig hadden we Julian Spencer als coach, de stuntman die eerder al die hyperintense vechtscènes uit Eastern Promises coördineerde.

Je speelt een ex-Mossad-agente die een nationale heldin is in Israël. Naar verluidt heb je jezelf grondig voorbereid.

Mirren: (knikt) Een deel van de film is in Israël gedraaid. Ik heb het Holocaustmuseum bezocht – wat een enorm aangrijpende ervaring was – en ik heb wat Hebreeuws geleerd. Ik ben ook met de actrice gaan praten die mijn personage speelde in de originele film ( The Debt is een remake van een Israëlische film uit 2007, nvdr). Plus: ik heb met mijn Joodse vrienden gepraat over hun roots en geschiedenis.

Klopt het dat je zelf Joodse roots hebt?

Mirren: Dat sluit ik niet uit. Mijn ouders en grootouders komen uit de Londense East End, waar indertijd veel Joden woonden. Er zal dus minstens wel een tante of een neef met een Jood zijn getrouwd. Mijn familie is eigenlijk afkomstig uit Rusland. Mijn vader is ginds geboren en in 1915 als kleuter in Engeland beland na de Russische Revolutie. Mijn geboortenaam is Mironov, al ben ik strikt Brits opgevoed. Mijn vader wou dat Russische verleden uitwissen, omdat hij met een schone lei een nieuw leven wou beginnen. Hoewel ik Russisch spreek in de film, heb ik alles dus gewoon moeten leren van een spraakleraar.

De film gaat over vicieuze cirkels van wraak en geweld. Vind je dat de Joden de juiste lessen hebben getrokken uit hun verleden, als je kijkt naar Israëls huidige buitenlandse politiek?

Mirren: Het is ongelofelijk complex. Ik heb enorm veel sympathie en affectie voor Israël en de Joden. Wat hen in de oorlog is aangedaan en het antisemitisme dat ze eeuwenlang hebben moeten ondergaan, is onvergefelijk. Langs de andere kant zijn de genociden in Darfur en Rwanda dat ook. Na de opnames wilde ik graag Gaza bezoeken, maar dat bleek onmogelijk. Ik heb ook de muur gezien die ze rond de Palestijnse gebieden hebben gebouwd. Dan denk je: hier zit iets grondig mis. Een muur kan nooit het juiste antwoord zijn. Dat mocht keizer Hadrianus al ondervinden toen hij er eentje bouwde dwars door Engeland.

Je won in 2006 de Oscar voor ‘The Queen’. Maak je met ‘The Debt’ opnieuw kans?

Mirren: Geen idee. Daar hou ik me niet mee bezig. Ik heb dertig jaar in theater en film gewerkt zonder die Oscar en ik voelde me even goed. Belangrijker dan prijzen winnen is bijleren en jezelf verrassen. Ik zou bijvoorbeeld graag eens in een Vin Dieselfilm spelen. In The Fast and the Furious 6. Zoiets heb ik nog nooit gedaan, en ik ben een fan van Vin Diesel.

In The Debt speelt Jessica Chastain je jongere ik. Welk advies zou je geven aan de twintigjarige Helen Mirren?

Mirren: Leer twee woorden en gebruik ze wanneer je daar zin in hebt: ‘Fuck off’. (lacht)

DOOR DAVE MESTDACH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content