HELDEN VAN HET INTERNET

Tine Hens
Tine Hens Journaliste voor Knack

Kijk eens aan: er zijn nog televisieprogramma’s die me kwaad krijgen. Deze keer niet omdat televisiemakers met de goedkope uitvlucht ‘ze kiezen er zelf voor’ mensen in al hun dommigheid te kijk zetten, maar wel omdat televisiemakers die internationaal triomf oogsten plots vinden dat ze zich er ook eens wat makkelijker van mogen afmaken. Omdat ze de laatste jaren toch al enorm hun best hebben gedaan en omdat ze met Benidorm Bastards hebben aangetoond dat ze in staat zijn tot goede ideeën. Iedere mens – ja, ook een televisiemaker – heeft nood aan een tussendoortje, iets simpels, iets waar niet te veel tijd, moeite en vooral geld in kruipt. Zoals de gemiddelde mens wel eens een mindere dag heeft, zo heeft de televisiemaker al eens een minder idee. Allemaal prima, tenzij dat mindere idee toch nog een programma wordt. Want het resultaat van deze puddingachtige gedachtegang in de kantoren van Shelter is het complete misbaksel Helden van het Internet.

Leedvermaak is de populairste hobby die nooit in de statistieken voorkomt, maar die er wel voor zorgt dat als mensen struikelen, tegen een boom knallen of een taart in hun gezicht krijgen er altijd een vrolijke frans met zijn gsm klaarstaat om het te filmen en op het internet te kwakken. Helden van het Internet wil, net als Dierenplezier op – de kinderzender! – Kazoom of het vroegere Video-dinges, ons allemaal laten genieten van de dolle dwaasheid van onbekende medeburgers. Het resultaat is even hilarisch als een roestige fiets in het slib van een uitgedroogde rivier. Want wat kreeg ik onlangs te zien? Een skater – ze noemden hem Guedes – die in de berm vloog. Een chihuahua die op twee poten danste. Een vrouw die een koekenpan oprolde. Een dolfijn die nogal opdringerig tussen de benen van een zwemster neusde. Echt de Champions League van de humor. Omdat die filmpjes op zich niet grappig genoeg zijn – iets wat ze bij Shelter ook wel beseften, zo ver heen zijn ze nog net niet – pimpt Koen De Graeve ze op met bijdehandse commentaar. Dat klinkt dan als: ‘Een aangespoelde potvis’, hahaha, bij het beeld van een fors manspersoon die ligt te spartelen op de rand van het zwembad. Of ‘een kat met de hik’, bij een kat die uit eigen beweging van het balkon springt. Had waarschijnlijk te lang naar Helden van het Internet gekeken. Maar dit terzijde.

Een half uur duurt deze marteling van de humorkwab in de hersenen. Een half uur van slechte grappen, slechte beeldkwaliteit en aftandse filmpjes. Op één filmpje stond letterlijk de datum: 1994. Als het over internet gaat, spreken we hier over de oertijd. Ik heb een hekel aan luiheid. Niet aan zomerse zondagse luiheid van ellendig lang in bed liggen en achterovergeleund afwachten wat de dag zoal te bieden heeft, maar wel aan de luiheid van ‘ach, een keer wat minder diep nadenken kan geen kwaad’. ‘Circus Brol’ noemde De Graeve in een van zijn meesterlijke commentaren de act van een vrouw op een paard (die dan van dat paard viel en rond de piste vloog). Circus Brol, inderdaad.

Elke maandag, 2BE

Meer bedenkingen op www.knackfocus.be/testbeeld

TINE HENS

‘DIT PROGRAMMA IS

EVEN HILARISCH ALS

EEN ROESTIGE FIETS

IN HET SLIB VAN EEN

UITGEDROOGDE RIVIER.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content