Dimitri Dewever medewerker Trends

Bukken, mikken und schießen! Eén jaar na de reboot van Wolfenstein verschijnt met The Old Blood een op zich staande uitbreiding.

ACHTERGROND

De Amerikaanse soldaat/geheim agent van Poolse origine B.J. Blazkowicz debuteerde 23 jaar geleden als speelbare held in Wolfenstein 3D, een schietklassieker die de first-person shooter vormgaf. De reboot van vorig jaar was zonder twijfel de meest gesmaakte sequel sinds het ontstaan van de reeks: Wolfenstein: The New Order wist met nostalgische elementen en hedendaagse architectuur en graphics zowel de fans van het eerste uur als nieuwe spelers te bekoren. The Old Blood is een stand-alone-uitbreiding, die dus eveneens genietbaar is voor wie de game vorig jaar niet gespeeld heeft.

CONCEPT EN VERHAAL

Deze prequel is opgedeeld in twee grote missies diep achter de nazilinies. Rudi Jäger and the Den of Wolves plaatst Blazkowicz in het omgekeerde scenario van het spel uit 1992. In plaats van te ontsnappen uit kasteel Wolfenstein wil B.J. daar nu infiltreren – om de whereabouts van General Deathshead te achterhalen. Binnen de kasteelmuren krijgt Blazkowicz het aan de stok met een geschifte gevangenisdirecteur. In The Dark Secrets of Helga von Schabbs kom je in Wolfsburg terecht, waar occulte archeologische opgravingen plaatsvinden. Totale speeltijd: ruim negen uur.

VERS WAPENGEKLETTER

De controls, de optie om twee wapens tegelijk leeg te pompen en de opwaarderingsmogelijkheden zijn identiek gebleven. Om de gameplay fris te houden, zijn een handvol nieuwe rivalen (onder meer sluipschutters en nazizombies), wapens (loden pijp, explosievenpistool) en omgevingspuzzels toegevoegd. Bij sommige gevechten in de tweede missie zijn drie kampen betrokken: jij, de Duitsers en de zombies. Om de chaos nog completer te maken transformeren sommige neergemaaide moffen in halflijken – een knipoog naar Return to Castle Wolfenstein (2001).

VERDICT

Net zoals bij The New Order is het grootste gebrek van The Old Blood dat er geen onlinemogelijkheden zijn. Dat terwijl first-person shooters zich bij uitstek lenen voor virtuele gevechten tegen menselijke spelers. Grafisch is nog een klein tandje bijgestoken, waardoor de animaties iets vloeiender ogen dan vorig jaar. Verder speelt The Old Blood even vloeiend als die reboot, en is de balans tussen optionele sluip-stealth en hondsbrutale schietactie mooi in evenwicht. Het verhaal verdwijnt bij deze twee missies wel fel naar de achtergrond. Fijne schietschijf.

WOLFENSTEIN: THE OLD BLOOD

PC – PS4 – XBOX ONE

BETHESDA

GAMEPLAY ***

GRAFIEK ***

GELUID **

DIMITRI DEWEVER

Partner Content