In afwachting van zijn afscheidsrol als de demonische Joker in Batman: The Dark Knight (titel die gezien de raadselachtige omstandigheden van zijn dood een macabere bijklank krijgt), vijf films die tonen waarom de zeer begaafde Aussie dé acteur van zijn generatie had kunnen worden.

1 BROKEBACK MOUNTAIN

(2005; A-Film) Als de eenvoudige cowboy die zijn leven lang blijft vechten tegen zijn ‘verboden’ liefde voor een andere jonge kerel (Jake Gyllenhaal) met wie hij tijdens een onvergetelijke zomer de schapen hoedde, zet Heath Ledger (foto) dé vertolking van zijn te korte leven neer. De subtiele wijze waarop hij door zijn lichaamstaal die permanente tweestrijd suggereert is hartverscheurend. De laatste scène in deze bejubelde film van Ang Lee, waarin Ledger zich middels een kledingstuk vastklampt aan de herinnering van zijn dode minnaar, is er een om te koesteren.

2 CANDY

(2006; A-Film) Spijkerhard relaas van Neil Armfield over een straalverliefd Australisch stel dat via de heroïnespuit de intensiteit van zijn passie en intimiteit hoopt op te drijven maar in een neerwaartse spiraal van zelfvernietiging terechtkomt. Ledger is aandoenlijk kwetsbaar als de would-be dichter die meegezogen wordt in de helse psychedelische trip. Onuitgegeven in de Belgische bioscoop.

3 THE BROTHERS GRIMM

(2005; RCV) Ontluisterend sprookje van Terry Gilliam waarin de gebroeders Grimm rondreizende oplichters zijn die op het einde van de achttiende eeuw in Duitse dorpjes fake magie verkopen, maar tijdens een zoektocht naar vermiste kinderen pardoes in een echt betoverd woud belanden. Matt Damon is de cynicus van het duo, Heath Ledger de lichtgelovige broer. Gilliam weet als weinig anderen een rijkelijk visueel spektakel te creëren, vol hallucinante en bizarre details, maar zoals wel vaker bij dit ongedisciplineerde talent is The Brothers Grimm ook verward en incoherent.

4 MONSTER’S BALL

(2001; RCV) In deze aangrijpende kroniek van Marc Forster over de gepijnigde relatie tussen een blanke gevangenisbewaarder (Billy Bob Thornton) en een zwarte serveerster (Halle Berry), beiden door verdriet getekend, speelt Heath Ledger slechts een bijrol. Maar ook zijn intense vertolking van de moegetergde zoon die uit het leven stapt ( ‘He was weak’, is de reactie van zijn hardvochtige grootvader) blijft lang nazinderen.

5 THE PATRIOT

(2000; Columbia Tristar) Voor niet-Amerikanen is het met de Stars & Stripes wapperende patriottisme haast ondraaglijk in dit epos over de Amerikaanse revolutie waarin Mel Gibson quasi op zijn eentje ten strijde trekt tegen het perfide Britse bezettingsleger. De echte revelatie in deze historische blockbuster van Roland Emmerich is Heath Ledger, die in zijn doorbraakrol woeste Mel van het bloederige doek speelt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content