HEADLINERS: 20 FEET FROM STARDOM

Zondag 23/2, 22.45 – Canvas

Elton John, Mariah Carey, Pink, Gwen Stefani en Sheryl Crow hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal begonnen in de achtergrond, met backing vocals. In de Oscargenomineerde documentaire 20 Feet from Stardom (2013) gaat regisseur Morgan Neville op zoek naar die vaak anonieme stemmen uit de popmuziek: achtergrondzangers en -zangeressen die een indrukwekkend palmares kunnen voorleggen, maar – soms bewust, soms in de hoop op meer – in de schaduw bleven.

Het oorspronkelijke idee voor de documentaire kwam van Gil Friesen, die tussen 1977 en 1990 aan het hoofd van A&M Records stond. Neville was meteen gewonnen voor het idee. ‘Toen we eraan begonnen, wisten we niet waar we zouden uitkomen’, vertelt hij. ‘Er waren geen boeken over geschreven, geen films over gemaakt. Backing vocals waren compleet onontgonnen terrein.’

20 Feet from Stardom is een eerbetoon aan die mensen die hun stem ten dienste hebben gesteld van anderen, maar het is ook een verhaal over miskenning, misbruik en plagiaat. Een verhaal over recht op royalty’s, maar die nooit krijgen. Darlene Love bijvoorbeeld zong naast veel backingwerk voor Phil Spector ook de lead in op He’s a Rebel en He’s Sure the Boy I Love van The Crystals, tot verrassing van die close-harmonygroep zelf. Love zag later hoe The Crystals die nummers op tv playbackten, terwijl zij huizen aan het schoonmaken was om de rekeningen te betalen. In 2011 werd ze alsnog opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

Merry Cleyton is misschien wel de allerbekendste backingzangeres. Het is zij die met Mick Jagger in duet gaat in de Stones-klassieker Gimme Shelter. ‘Ze belden me en ik had geen idee wie The Rolling Stones waren’, vertelt ze daarover. Ze was ook een van de stemmen die ‘ma ma se, ma ma sa, ma ma coo sa’-gewijs Wanna Be Startin’ Somethin’ van Michael Jackson deed swingen én: zij repliceerde met ‘just a little bit’ in Aretha Franklins Respect. ‘Mijn job is om de mensen op de voorgrond geweldig te doen klinken’, zegt ze in de documentaire. ‘Blijf koel, blijf bescheiden en doe je werk.’ Of zoals David Lasley, die onder meer met Luther Vandross, James Taylor en Dionne Warwick werkt, het verwoordt: ‘Als achtergrondzanger moet je binnenkomen, geweldig klinken, weinig eer opstrijken en snel weer naar huis gaan.’

20 Feet from Stardom is een verzameling verhalen over ambitie en dromen en over de daarbij horende ontgoocheling. Over ploeteren uit pure passie, uit liefde voor de muziek. En bij wijze van retrospectief applaus is de documentaire ook genomineerd voor het komende Oscarfeest.

GEERT VERHEYEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content