WrongwRiter – Boudewijn De Groot, Thé Lau en Joost Zwegers die vertellen over de nobele kunst van het songschrijven: het had een boeiend boek kunnen opleveren, maar dat is buiten de auteur gerekend.

Peter Kortleve, Spectrum, 208 p, euro 25

Hun drug of choice. Hun favoriete standje. Hun ervaringen met Viagra. De beginselen van de kwantummechanica. De splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. De aandelenkoers van Agfa Gevaert. Voor veel journalisten is elk excuus goed genoeg om met muzikanten toch maar over iets anders dan muziek te kunnen praten, maar op de duur zou een mens nog vergeten dat ze wel eens songs schrijven ook.

Niet dat dát de motivatie was voor onze noorderbuur Peter Kortleve om muzikanten te interviewen over de nobele kunst van het songschrijven. Nee, volgens de inleiding van Harten van Helden was het uitsluitend zijn doel ‘om geheel onbevangen te proberen het menselijke aspect van het songschrijversvak van mijn muzikale helden te portretteren in een prachtig boek’. Omdat hij via zijn broer Ron ooit ‘ in aanraking was gekomen met Bruce Springsteen’ en omdat hij zijn vrouw Anneke later had veroverd met het zelfgeschreven ‘Sweet Ann’, net voor ze op vakantie enzovoort.

En zo de inleiding, zo het boek zelf, helaas. Dezelfde persoonlijke mijmeringen die nergens toe leiden. Dezelfde nietszeggende on-zinnen, ook en vooral.

In de inleiding tot Joost Zweegers: ‘In de ochtend van 15 mei 2007 draaide 3FM-dj Gerard Ekdom de oude hit ‘Wrong’ van Novastar nog eens, waarna hij concludeerde: ‘Wat is-ie toch goed.’ Inderdaad!’

In de inleiding tot Tom Van Laere: ‘Soms ben ik nog niet toe aan een bepaalde artiest of cd waarvan ik weet dat hij erg goed is. Maar de muziek van Admiral Freebee, het pseudoniem van Tom Van Laere, kwam precies op tijd.’

In het interview met Thé Lau: ‘De mooiste teksten zijn teksten die voor een luisteraar ruimte geven tot een eigen interpretatie.’

En dan zouden we nog vergeten dat we van driekwart van de interviewees uit Harten Van Helden nog nooit gehoord hadden – Daniël Lohues? Wouter Planteijdt? Buffi Duberman? – en dat we hierna minstens de helft van hen niet eens meer willen leren kennen.

Harten Van Helden was een uitstekend idee – Songwriters On Songwriting van Paul Zollo is een magistraal boek dat al jaren sméékt om een Nederlandstalige tegenhanger – maar is alles geworden wat het in geen geval mocht zijn.

Wouter Van Driessche

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content