Zaterdag 7/2, 21.20 – één

Met Hartelijke Groeten aan Iedereen wil de VRT een Gouden Plaat het universum in knallen, en wel als visitekaartje van de aarde. Wie anders dan Tom Waes kan de openbare omroep vragen voor de schier onmogelijk opdracht om hiervoor een raket op de kop te tikken? ‘Het mocht dan nog niets kosten ook’, grijnst de Tomtesterom-man, wiens onwaarschijnlijke zoektocht u vanaf nu elke zaterdagavond kunt volgen – terwijl Sofie Van Moll u intussen laat kiezen welke muziek, beelden en dies meer op de Gouden Plaat belanden.

‘Het was net als in de film: ik kreeg telefoon van de baas van één, Jean Philip De Tender, die me op de man af vroeg of ik een raket wilde zoeken’, vertelt Waes. ‘Ik vond het zo’n geweldige uitdaging dat ik ze meteen heb aanvaard.’

En hoe begin je dan in godsnaam aan zo’n opdracht?

Tom Waes: Ik heb letterlijk het telefoonboek genomen. (Lacht) Tja, buiten de grote spelers als ESA en NASA zijn er niet zo veel adressen waar je kunt binnenwippen op zoek naar een manier om iets de ruimte in te schieten. Bij de Russen moesten we niet aankloppen – dat wist ik uit ervaring. Ik heb er in het verleden al programma’s gedraaid en je kunt er donder op zeggen dat je vroeg of laat harde roebels op tafel moet leggen. Anders kun je naar je programma fluiten.

Als je dan bij NASA aanbelt, lachen de ruimtejongens je weg of zijn die wel voor zo’n waanzinnig jongensachtig plan te vinden?

Waes: In het begin was iedereen heel weigerachtig. Vooral de Amerikanen waren zeer achterdochtig, maar dat ervaar je zelfs als je daar het vliegtuig neemt. Ik heb dan inderdaad de jongensachtige kaart getrokken en hen op de man af mijn vraag gesteld: ‘Hebben jullie plaats voor een extra vrachtje, een gouden plaat uit België?’ En dan zie je bij al die ruimtejongens toch een twinkeling in de ogen. Uiteindelijk is iedereen in de ruimtevaart toch een beetje een dromer én een waaghals. Simpel gezegd is een raket een thermosfles vol explosieven die ze onderaan aansteken. Als astronaut moet je toch heel wat culot hebben om daarin te gaan zitten. Ik zou het meteen doen. (Lacht)

Als je niet slaagt in deze opdracht van nationaal belang, emigreer je dan?

Waes: Ik zou me alleszins lange tijd niet op straat durven te vertonen. (Lacht) Uiteraard mag ik nog niet te veel prijs-geven, maar ik kan wel al zeggen dat we op dit moment min of meer een oplossing hebben. Al ben ik er nog niet helemaal tevreden over, het moet nog beter. En tot de dag van de laatste uitzending zal ik daar werk van maken.

Wat zou je zelf als visitekaartje de ruimte in willen lanceren?

Waes: Ik weet eigenlijk niet goed wat er voor mij op die Gouden Plaat mag. Het zou fijn zijn als de keuze van de kijker ervoor kan zorgen dat ze ons in het buitenland eens om iets anders dan Dutroux of BHV leren kennen. Persoonlijk wil ik gerust de baas van het Antwerps havenbedrijf het heelal in katapulteren. Die wil immers onze woonboot weg. Al zou hij wellicht geen al te best visitekaartje vormen.

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content