Vanaf 3/12, elke donderdag, 20.40

Schrik niet als u bij het zien van het nieuwe Hart Voor Mekaar-seizoen denkt dat opper-Kreuner Walter Grootaers een stevig schoonheidsslaapje heeft gedaan. Rani De Coninck krijgt nu immers het gezelschap van nieuwsanker Birgit Van Mol voor het programma dat mensen in de bloemetjes wil zetten. ‘Vorig jaar vond ik Hart Voor Mekaar een erg ontroerend programma’, vertelt Birgit Van Mol enthousiast. ‘Ik dacht: dat moet zo leuk zijn om te maken. Toen ze me vroegen om het mee te presenteren, heb ik dus geen seconde getwijfeld.’

Bij ‘Hart Voor Mekaar’ ben je vriendin-voor-één-dag. Staat dat niet heel ver van je werk als nieuwsanker af?

Van Mol: Je mag niet vergeten dat ik Het Nieuws elk jaar wel met een amusementsprogramma gecombineerd heb. Vaak waren dat quizzen als De Laatste Ronde, De Nationale Test en De Grote Volksquiz, maar ik heb ook ervaring met programma’s waarin het belangrijk is om naar het verhaal van mensen te luisteren. Ik denk aan de Geloof, Hoop en Liefdeshow op Radio Donna (waarmee Van Mol bekend werd, nvdr. ). En dan is er nog mijn achtergrond als logopediste. Mensen lijken me sowieso vrij gemakkelijk in vertrouwen te nemen om hun verhaal te doen.

Toch zei je op de voorstelling van ‘Hart Voor Mekaar’ dat je enige schroom moest overwinnen om aan te kloppen bij mensen die het vaak niet gemakkelijk hebben. Waarom?

Van Mol: Je valt echt onverwacht bij hen binnen, hé. De hele omgeving is op de hoogte – zij hebben ons immers een brief geschreven – maar je weet nooit hoe je zal worden ontvangen. Al is dat wel elke keer goed meegevallen. Je verrast mensen wel eens, bijvoorbeeld Nathalie in de eerste aflevering, die ondanks een zware tumor weigert de hoop te verliezen. Zij zit aardappelen te schillen en vraagt of ze toch niet eerst een andere broek mag aantrekken voor we haar meenemen voor haar verrassing, een ballonvaart.

Vaak levert dat emotionele momenten op. Houd je het dan zelf droog?

Van Mol: Ik heb het toch enkele keren moeilijk gehad. In een latere aflevering ga ik langs bij een man die door een zwaar ongeval gehandicapt is geraakt. Omdat zijn vrouw hem al die moeilijke jaren is blijven steunen, wil hij haar een tweede keer ten huwelijk vragen. Toen voelde ik zelf kriebels alsof ik een blind date had. Een andere reportage gaat over een meisje dat zwaar verbrand is geraakt bij een barbecue. Daardoor heeft ze haar galabal gemist en haar vriendinnen willen haar alsnog de avond van haar leven bezorgen. Als ik dan met dat meisje, in feestjurk natuurlijk, die verrassingsbalzaal binnenkom en ze mij vervolgens vastpakt van verbazing en emotie… ja, dan houd ik het ook niet meer.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content